MENIU

MAE infirmă execuţia tânărului din Suceava, arestat în China pentru trafic de droguri

Foto: adevarul.ro

Ministerul Afacerilor Externe a transmis un comunicat în care infirmă informaţia conform căreia un tânăr din Suceava, arestat în China pentru trafic de droguri, ar fi fost executat.

"MAE s-a sesizat din oficiu şi a întreprins imediat demersurile necesare iar la 6 iulie 2009 Ambasada României la Beijing a transmis, pe baza celor receptate de la Ministerul Securităţii Publice şi Procuratura Generală ale R.P.Chineze, că nu se confirmă alegaţiile de presă privind reţinerea unui cetăţean român pentru trafic de droguri.

Ulterior, la data 29 iulie au apărut alte informaţii de presă, de data aceasta nominale, conform cărora cetăţeanul român, ar fi fost nu numai condamnat, ci şi executat în R.P.Chineză pentru trafic de droguri.

MAE s-a sesizat din nou şi a făcut din oficiu, imediat, noi demersuri, pe cale diplomatică, atât la Bucureşti, cât şi la Beijing, solicitând informaţii cu privire la soarta cetăţeanului român.

În paralel, MAE s-a aflat în legătură şi cu familia din România.  După o discuţie cu tatăl cetăţeanului menţionat, MAE a retransmis instrucţiuni Ambasadei României la Beijing şi a solicitat sprijinul Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucureşti pentru stabilirea statutului persoanei respective pe teritoriul Republicii Populare Chineze.

Conform informaţiilor primite de la Ambasada României la Beijing, din 31 iulie 2009, la Curtea Supremă de Justiţie a R.P.Chineze nu este cunoscut niciun caz al vreunui cetăţean român care să fi fost condamnat la pedeapsa capitală, informaţie confirmată şi de Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti.
Curtea Supremă de Justiţie este autoritatea care controlează, ca ultimă instanţă de revizie toate cazurile de condamnărilor capitale.

La Tribunalul Provinciei unde se presupune că s-ar afla A. N. nu se ştie nimic despre acest nume şi nici nu este pe rol un proces intentat vreunui cetăţean român pentru trafic de droguri.

Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti i-a eliberat o viză turistică la data de 9 decembrie 2008 cu  valabilitate de 3 luni şi cu drept de şedere de 30 de zile.

Potrivit celor comunicate de Ambasada R.P. Chineze la Bucureşti, A. N. a intrat în China la data de 22 decembrie 2008. În evidenţa autorităţilor chineze nu figurează ieşirea sa din ţară. În aceste condiţii cetăţeanul român este pasibil de a fi sancţionat pentru depăşirea perioadei aprobate de şedere în R.P.Chineză.

De asemenea, în ceea ce priveşte alte două persoane de cetăţenie română, altele decât cazul N., care să fi fost arestate şi judecate pentru trafic de droguri în China  – la care unele mass media au făcut referire - nu se confirmă nici aceste ştiri. Ambasada României la Beijing nu a fost notificată până în acest moment în legătură cu nicio arestare a unui cetăţean român legat de traficul de droguri. Ambasada a solicitat şi la acel moment şi ulterior precizări autorităţilor locale competente, iar informaţiile nu s-au confirmat. Departamentul Securităţii Publice al R.P.Chineze a comunicat, oficial, la data de 3 august 2009 că "în baza de date a autorităţilor chineze nu figurează niciun cetăţean român care să fi fost reţinut pentru trafic de droguri".

Chiar dacă, din fericire, cazul nominal nu se confirmă, reamintim că legislaţia multor state prevede pedepse deosebit de aspre pentru delictele de trafic de droguri, inclusiv pedeapsa capitală. MAE constată cu profund regret că avertismente repetate pe care le-a transmis au fost şi sunt ignorate de un număr apreciabil de cetăţeni români, mai ales tineri, care au fost surprinşi în flagrant pentru trafic internaţional de droguri fiind astfel pasibili, în cel mai bun caz, de ani grei de detenţie", se arată în comunicatul MAE.
Mai multe articole despre:
MAE trafic droguri