MENIU

Lipsă acută de medici şi bani pentru Sănătate, în judeţul Harghita

Foto: NewsIn

Lipsă acută de medici şi de fonduri în sistemul de sănătate din judeţul Harghita. Singurul medic specialist de la urgenţa Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc a demisionat. Vineri, autorităţile locale au cerut, încă o dată, ministrului Sănătăţii să rezolve această problemă, pentru că pentru următorii patru ani nu a fost prevăzut niciun leu din fondurile structurale de la Banca Mondială sau de la bugetul de stat pentru sistemul medical din Harghita.

Spitalele din Harghita au nevoie de 220 de medici şi de investiţii urgente în clădirile care au devenit neîncăpătoare pentru pacienţi. Începând de vineri, urgenţa spitalului judeţean din Miercurea Ciuc funcţionează fără specialişti în medicina de urgenţă.

„Funcţionăm cu jumătate din numărul de medici specialişti care sunt normaţi...muscă... Volumul de muncă şi populaţia deservită au crescut atât de mult încât nu mai avem loc să ne desfăşurăm activitatea nu în condiţii optime, ci minimale”., a declarat Demeter Ferenc, director Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc

Situaţia este la fel de critică şi celelalte secţii ale spitalului.

„Sunt singurul medic oncolog din Harghita şi în judeţ avem în jur de 7.000 de bolnavi înregistrati cu această suferinţă, cu cancer. În cursul unei zile consult, respectiv tratez, în jur de 30 de bolnavi”, a precizat Csiki Csongor, oncolog.

Pentru a face loc paturilor pentru pacienţi, medicii au depozitat dulapurile pe holurile spitalului.

„Personalul nu mai are un loc să se poată îmbrăca-dezbrăca decât pe holuri, ceea ce este penibil”, a menţionat Demeter Ferenc.

Ca şi cum nu era deajuns clădirea în care funcţionează Spitalul de Boli Contagioase şi Secţia de Pneumo-Fiziologie trebuie retrocedată cel mai târziu anul viitor. Spitalul judeţean de Urgenţă harghita nu îndeplineşte condiţiile de autorizare.

„Până în 2013, judeţul Harghita, începând cu bugetul din 2009, figurează ca o pată albă pe harta României; nu există nici un leu pentru investiţii în domeniul sanitar”, a spus directorul ASP Harghita, Tar Gyongyi.

Bolnavii care suferă de afecţiuni grave şi cei care au nevoie de intervenţii chirurgicale mai complicate trebuie să meargă în spitalele din judeţele învecinate.