MENIU

Knessetul dezbate în sesiune specială o lege privind donaţiile de ovule, după scandalul Sabyc

Foto: www.institutobernabeu.com

Comisia pentru muncă, afaceri sociale şi sănătate a Knessetului a discutat luni, în sesiune specială, un proiect de lege referitor la donaţiile de ovule, în urma scandalului privind clinica Sabyc din România.

La şedinţă au participat şi viceministrul Sănătăţii, Yaakov Litzman, precum şi reprezentanţi ai organizaţiile medicale şi pacienţilor.

Proiectul de lege, care prevede reglementarea procesului de donare de ovule în schimbul unor sume de bani, a fost aprobat în primă lectură de Knesset şi a fost pregătit pentru următoarele două lecturi de comisie.

În prezent, în Israel au loc relativ puţine donaţii de ovule, iar donatorii sunt întotdeauna femei supuse unor tratamente pentru creşterea fertilităţii. În aceste condiţii, circa 250 de femei sunt nevoite să meargă anual în străinătate pentru inseminare artificială, iar costurile tratamentului sunt de mii de dolari. Proiectul de lege vizează să schimbe această situaţie.

Ofra Balaban, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Probleme de Fertilitate, a anunţat că va începe să organizeze proteste în faţa biroului lui Litzman din Ierusalim, dacă textul nu va fi aprobat. "Dacă această problemă nu va fi promovată de Guvern, vom iniţia activităţi în faţa biroului viceministrului, până când procesul va fi lansat", a subliniat Balaban. "Nu putem să permitem să mai fie amânat câţiva ani şi suntem dispuşi să aşteptăm numai o perioadă de timp rezonabilă pentru a încheia procesul legislativ", a adăugat ea.

Balaban a spus că numai săptămâna trecută circa 20 de femei au întrebat-o cum pot fi făcute donaţii de ovule şi inseminări artificiale în Israel, pentru că le este teamă să meargă în străinătate, după scandalul privind clinica Sabyc din România.

În weekend, clinica New Med Life - principalul concurent al Sabyc - a cerut autorităţilor române să îi reînnoiască licenţa de funcţionare.

Clinica Sabyc a mai fost implicată în câteva scandaluri legate de transplant, de-a lungul celor zece ani de funcţionare. În 2002, Sabyc a făcut obiectul unui scandal în Israel, când rabinul-şef a luat atitudine în privinţa fertilizării evreicelor cu ovule străine. În 2005, Ministerul Sănătăţii a depus o sesizare la Parchetul Capitalei în legătură cu traficul de embrioni umani, însă patronul clinicii, Miron Harry, a negat orice implicare.

Clinica a fost înfiinţată de o familie de medici israelieni în 1999 şi, oficial, a făcut până acum aproximativ 2.000 de inseminări artificiale. De serviciile ei au beneficiat sute de cupluri, în special din Israel şi Germania, care au plătit sume între 10.000 şi 15.000 de euro.
Mai multe articole despre:
scandal ovule Sabyc