MENIU

Jaap de Hoop Scheffer se află în România, pentru ultima dată în calitate de secretar general al NATO

Foto: NewsIn

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer se află într-o ultimă vizită în România în această calitate şi va marca cinci ani de apartenenţă a României la Alianţă, ocazie cu care va avea şi o întrevedere cu ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu.

Jaap de Hoop Scheffer urmează să îşi încheie mandatul la 31 iulie 2009. Vizita sa se desfăşoară în contextul unei duble aniversări: 60 de ani de la înfiinţarea NATO şi cinci ani de apartenenţă a României la Alianţa Nord-Atlantică. Vineri, Scheffer va avea o întrevedere cu şeful diplomaţiei române, Cristian Diaconescu.

Cu prilejul discuţiilor oficiale vor fi trecute în revistă printre altele rezultatele recentului summit NATO de la Strasbourg – Kehl şi vor fi abordate unele subiecte de maximă actualitate şi interes, cum ar fi situaţia din teatrele de operaţiuni ale Alianţei, precum şi regiunea extinsă a Mării Negre şi Balcanii de Vest, anunţă un comunicat al MAE.

Totodată, Jaap de Hoop Scheffer va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Bucureşti, în cadrul unui eveniment public ce va avea loc la Facultatea de Drept şi care face parte din campania de diplomaţie publică a MAE cu ocazia marcării a 60 de ani de existenţă a NATO şi a cinci ani de apartenenţă a României la Alianţa Nord-Atlantică.

Ministrul român al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, l-a invitat în februarie în România pe secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, cu ocazia unei vizite întreprinse la cartierul general al NATO.

Ministerul de Externe a lansat la 4 aprilie, cu ocazia summitului aniversar NATO din Strasbourg şi Kehl, o campanie de comunicare şi diplomaţie publică, pentru a marca 60 de ani de la înfiinţarea NATO şi cinci ani de la aderarea României la Alianţă, denumită "NATO, primii 60 de ani, România, primii 5 ani în NATO".

"România, stat membru NATO, este astfel un stat furnizor de securitate şi nu doar beneficiar de securitate. Este important ca românii să cunoască atât ce face România în cadrul Alianţei, cât şi de ce sunt importante astfel de acţiuni pentru bunăstarea vieţii de zi cu zi a fiecăruia dintre noi", a declarat atunci ministrul afacerilor externe Cristian Diaconescu.

Campania de comunicare şi diplomaţie publică, care se va desfăşura în 2009, va urmări informarea publicului larg privind beneficiile pe care le aduce apartenenţa la NATO în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor români, precum şi rolul de furnizor de securitate pe care România îl are în relaţie cu aliaţii săi şi cu vecinătatea, activităţile propriu-zise pe care România le desfăşoară ca stat membru NATO.

Campania vizează atât publicul larg - prin comunicare online, media şi evenimente publice, cum ar fi spectacole de fanfară militară, expoziţii foto -, cât şi audienţe specifice - precum militari, studenţi, specialişti în afaceri strategice - prin dezbateri, seminarii şi conferinţe.