MENIU

Ionuţ Dumitru: Nu trebuie să vină cineva să ne spună că este recesiune

Foto: businessmagazin.ro

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România, a fost prezent luni, de la ora 12:00, la "REALITATEA.NET Live", pentru a discuta în ce măsura va reuşi România să stăpânească deprecierea economică, evoluţia indicatorilor economici pentru următoarele şase luni, dar şi despre programul "Prima casă".

"Ideea programului "Prima Casă" este destul de generoasă. Este posibil să vedem efecte ale programului şi în economie, efectul nu are cum să fie unul rău, însă nu cred că va fi unul semnificativ. În ceea ce priveşte moneda în care se solicită creditul, trebuie să se ţină seama de faptul că un client poate fi dezavantajat de cursul valutar, a declarat economistul-şef al Raiffeisen Bank România.

"Majoritatea băncilor vor fi aproape de pragul de 5% al dobânzii pentru programul Prima Casă", a mai spus Ionuţ Dumitru. Touşi, "vor lua credit doar cei care au capacitatea să plătească", a mai precizat acesta.

"Nicio bancă nu are interesul să execute silit un client. Cei care au motive obiective pot veni oricând la bancă să ceară restructurarea creditului. În condiţiile crizei economice, populaţia trebuie să-şi chibzuiască resursele şi să nu se mai bazeze pe îndatorare", avertizează Ionuţ Dumitru.

Economistul-şef al Raiffeisen Bank România a precizat că prognoza băncii privind cursul euro pentru acest sfârşit de an este de 4,1 lei/euro. "Riscul pentru leu este legat de ceea ce facem la nivel de politici economice şi de ceea ce se întâmplă pe pieţele internaţionale", a declarat Ionuţ Dumitru.

În urma şedinţei extraordinare de la Palatul Victoria, de duminică, 14 iunie, Traian Băsescu a avertizat că România va intra în recesiune, estimând o scădere a PIB şi în trimestrul II, contrar optimismului manifestat de Banca Naţională a României.

Referitor la declaraţiile preşedintelui, Ionuţ Dumitru a precizat: "Nu trebuie să vină cineva să ne spună că este recesiune. Recesiune este, acest fapt este cert."

"Măsurile tradiţionale de contracarare a crizei nu funcţionează. Economia mondială nu răspunde la stimuli. Semnele de revenire sunt doar semne timide. (...) Când economiile se vor resuscita şi vor ieşi din zona de recesiune, va apărea un alt pericol, cel al inflaţiei", mai spune el.

"Creşterea taxelor şi impozitelor pe timp de criză este o măsură la care trebuie să se recurgă în ultima instanţă. Dacă impui taxe mai mari, accentuezi contracţia consumului. (...) Este greu de spus ce se va întâmpla în România. Şansele României de a-şi reveni depind de şansele zonei euro de a-şi reveni", a concluzionat Ionuţ Dumitru.

Mai multe articole despre:
realitatea.net Ionuţ Dumitru videochat