MENIU

Ioana Maria Vlas rămâne cu opt ani de pedeapsă în dosarul FNA

Foto: NewsIn

Ioana Maria Vlas rămâne cu opt ani de pedeapsă în dosarul FNA, a decis Curtea de Apel Bucureşti, însă decizia nu e definitivă.

Tribunalul Bucureşti a condamnat-o, pe 6 iunie 2008, pe Ioana Maria Vlas la opt ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată în dosarul Fondului Naţional de Acumulare, aceasta fiind obligată la plata pagubelor către investitori. Tribunalul a decis că procesul penal pornit împotriva lui Vlas pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată să înceteze, deoarece a intervenit prescripţia infracţiunii.

De asemenea, Tribunalul l-a condamnat pe Nicolae Popa la 12 ani de închisoare pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi la pedeapsa complementării a degradării militare.

În privinţa lui Gavril Bătrân, Tribunalul a decis să îl achite pentru infracţiunile de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, judecătorii au constatat că Unicredit Ţiriac Bank SA, CEC şi CNVM nu sunt reponsabile în acest dosar.

În schimb, Ioana Maria, Nicolae Popa, SOV Invest şi Gelsor SA au fost obligaţi la plata daunelor către investitorii FNA, care vor fi actualizate cu indicele de inflaţie calculat din mai 2000 până la plata efectivă. Acestea au fost calculate de procurori la 25 de miliarde de lei vechi.

Vlas a mai fost obligată la plata a 500 de milioane de lei vechi, în solidar cu SOV Invest, reprezentând cheltuieli de judectată, iar Nicolae Popa, în solidar cu Gelsor SA, la 2 miliarde de lei vechi.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în data de 7 aprilie 2008, judecarea în libertate a Ioanei Maria Vlas în dosarul FNA. Ca urmare a acestei decizii, Vlas a părăsit arestul Direcţiei Cercetări Penale a IGP în aceeaşi zi, după ce a stat cinci ani după gratii.

În acest dosar, Ioana Maria Vlas este acuzată de înşelăciune pentru că, în calitate de preşedinte al SOV Invest, în perioadele 1 aprilie - 1 decembrie 1999 şi 1 martie - 20 aprilie 2000, ar fi indus şi menţinut în eroare 13.200 de investitori la FNA, cărora le-ar fi pricinuit o pagubă de peste 25 de miliarde de lei. Vlas ar fi redactat şi semnat, în intervalele de timp de mai sus, 28 de raportări fictive referitoare la valoarea unităţii de fond, pe care le-ar fi comunicat Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi le-ar fi adus la cunoştinţă investitorilor, prin mass-media.

Tribunalul Bucureşti a hotărât, în 23 martie 2006, condamnarea Ioanei Maria Vlas la şapte ani de închisoare şi doi ani interzicerea unor drepturi civile după executarea pedepsei, însă sentinţa a fost atacată, iar dosarul trimis spre rejudecare la Tribunal.

FNA a fost înfiinţat de SOV Invest la începutul anului 1999 şi s-a prăbuşit odată cu Fondul Naţional de Investiţii (FNI), în mai 2000.

Mai multe articole despre:
proces dosar pedeapsă FNA Ioana Maria Vlas