MENIU

Humanitas a lansat "Cum să devii un Nimeni", de Iulian Comănescu

Foto: REALITATEA.NET
Foto: REALITATEA.NET

Editura Humanitas a lansat duminică, 21 iunie, la Bookfest, "Cum să devii un Nimeni". Mecanismele notorietăţii, branduri personale şi piaţa media din România, de Iulian Comănescu.

Cartea este o trecere în revistă a lumii media româneşti, structurată în cinci părţi – branduri personale, vedete-celebritate, media tradiţională, new media şi discurs politic – la care se adaugă un “Glosar de romgleză”: explicaţii cu privire la limba hibridă folosită în mass media, advertising şi alte domenii ale comunicării.

Autorul, Iulian Comănescu, a fost timp de 15 ani jurnalist de presă scrisă, radio şi televiziune. A lucrat, printre altele, pentru Libertatea, Unica, TVmania, Evenimentul zilei, ProTV şi Realitatea TV. Din 2006 a devenit independent, cu o firmă de consultanţă/shop de idei numit tot Comănescu, şi şi-a lansat un blog personal pe Comanescu.HotNews.ro.

Cum să devii un Nimeni cuprinde, pe lângă o descriere a fenomenului old şi new media din România anului 2009, şi un număr de întâmplări – mai mult sau mai puţin anecdotice, dar cu valoare de mini-studii de caz –, trăite pe propria piele de autor. Sunt examinate, printre altele, contribuţiile la formarea pieţei media ale unor oameni precum Andreea Esca, Ion Cristoiu, Florin Călinescu, Adrian Sârbu, dar şi stilul retoric şi imaginea câtorva politicieni, de la Traian Băsescu şi Ion Iliescu la Elena Udrea, Gigi Becali şi Lavinia Şandru.

Autorul spune că a acceptat cu plăcere şi interes solicitarea Editurii Humanitas de a scrie o carte care să se refere în primul rând la realitatea media autohtonă şi contemporană: “Dacă există un loc lipsă în bibliografia media, acesta se referă la ceea ce s-a întâmplat în România în ultimii 20 de ani. O sinteză cu accent pe transformarea mass media ca urmare a investiţiilor «mogulilor» şi pe evoluţiile din ce în ce mai marcate din online-ul .ro este, cred, relevantă şi pentru specialişti, şi pentru nespecialişti.”

Categoriile de public vizate de Cum să devii un Nimeni sunt studenţii la facultăţile de comunicare, journalism şi ştiinţe politice şi jurnaliştii cu diferite specializări, dar şi publicul mai larg, interesat de ascunzişurile şi capcanele lumii media româneşti.

“Există şi o a treia categorie de cititori, pe care sper să-i interesez", adaugă Iulian Comănescu. "E vorba de profesioniştii cu state la fel de vechi sau aproape la fel de vechi ca ale mele. Am cerut părerea unor prieteni, pe când scriam cartea, şi m-am bucurat foarte tare, de pildă, că o analiză de brand personal a Andreei Esca a stârnit interesul unui om care lucrase ani buni în grupul de media condus de Adrian Sârbu".

Alte fragmente au fost considerate la fel de pertinente de alţi profesionişti. Dacă voi găsi cititori cu o vechime la fel de mare ca a mea în media, voi considera că mi-am atins mai mult decât scopul.”
Cum să devii un Nimeni. Mecanismele notorietăţii, branduri personale şi piaţa media din România este prima carte din colecţia “Spaţii publice”, coordonată de Radu Gârmacea. Volumul semnat de Iulian Comănescu a fost lansat duminică, 21 iunie, la ora 12.00, la Standul Humanitas de la Bookfest (Romexpo, pavilionul 14). Alături de autor, a vorbit despre carte cunoscutul scriitor şi publicist Radu Paraschivescu.

Mai multe articole despre:
lansare carte brand Iulian Comănescu