MENIU

Hossu: Vom accepta ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe legea salarizării unice doar dacă vor fi introduse şi amendamentele noastre

Foto: NewsIn
Hossu: Avem observaţii punctuale legate de anexele legii

Guvernul poate să îşi asume răspunderea pe Legea unică de salarizare doar dacă vor fi introduse în lege şi amendamentele cerute de sindicate, a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Cartel Alfa a propus mandatarea Guvernului, pentru o perioadă de şase sau 12 luni, ca să poată face corecţii la anexele din Legea unitară a salarizării împreună cu partenerii sociali, a spus Bogdan Hossu, precizând că astfel ar putea fi evitate conflictele sociale. "Am atras atenţia că, din punctul de vedere al Cartel Alfa, pentru a evita conflictele sociale, trebuie neapărat introdus un aticol nou în textul legii, care să prevadă că Guvernul este mandatat, într-o perioadă de 6 sau 12 luni, ca împreună cu partenerii să poată să facă corecţii la anexele care există actualmente în lege", a spus Hossu, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii.

El a menţionat că sindicatele au "o multitudine de disfuncţionalităţi" în textul legii şi că "este evident" că zilele rămase până la asumarea răspunderii de către Guvern nu sunt suficiente pentru ca solicitările să fie rezolvate. "Să-şi asume răspunderea, dar cu condiţia introducerii amendamentelor pe care le-am cerut, pentru că sunt câteva amendamente legate de toate aceste acte normative", a afirmat liderul sindical.

Hossu a atras atenţia că există o problemă legată de salariul minim, pe care l-a numit "elementul de bază în construcţia sistemului de salarizare". "Nu vom putea să mergem în continuare cum am mers, şi eram unici în Europa, cu două salarii minime diferenţiate. Trebuie un singur salariu minim de care trebuie să beneficieze toată lumea", a afirmat el.

Liderul sindical a menţionat că piaţa românească a forţei de muncă "creează una din cele mai mari acţiuni de dumping pe piaţa de muncă a Uniunii Europene", îndepărtând România de Carta socială europeană. "Nu este posibil ca la cinci milioane de lucrători înregistraţi oficial să avem peste 1,2 milioane de lucrători la salariul minim, adică ca şi necalificaţi. 25% din forţa de muncă înregistrată oficial este necalificată, mă mir că mai producem ceea ce producem", a mai spus Hossu.

Citeşte şi 800.000 de bugetari intră în grevă generală pe 5 octombrie