MENIU

Haos în educaţie: Inspectoratele şcolare din ţară reduc numărul profesorilor şi desfiinţează şcoli

Foto: mesageruldevalcea.ro

Directiva ministerului Educaţiei de reducere a posturilor provoacă haos în ţară. Inspectoratetele au început să dea afară suplinitori necalificaţi şi să închidă şcoliile de la ţară care n-au destui elevi. Aproape în fiecare judeţ vor fi desfiinţate sute de posturi, iar copiii trimişi să înveţe în altă parte.

Inspectoratul Galaţi a primit o notă de la minister din care reiese că din toamnă vor avea cu 500 de posturi mai puţin aprobate. Şi a acţionat în consecinţă: a desfiinţat deja 250 de posturi de suplinitor, după ce a închis 26 de şcoli de la ţară.

''E vorba de profesorii suplinitori. Aceştia încheie contractul la 31 august şi trebuie reînnoit la 1 septembrie în cazul în care li se găseşte post'', a precizat Nicoleta Crânganu, purtător de cuvânt Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi.

Absurdul situaţiei însă abia acum începe - din cele 26 de şcoli care se închid, 21 au fost renovate în ultimii 5 ani, cu 5 milioane de lei noi.

Şcoala din satul gălăţean Plevna a fost renovată recent. Aici Ministerul Educaţiei a investit 116.00 de lei. Pentru că are doar 24 de elevi la clasele I-IV, din toamnă şcoala îşi va închide porţile.

Este drept că elevii nu vor rămâne pe drumuri, Inspectoratul le va asigura transportul pînă la şcolile din apropiere, unde pot face orele în mod normal.

Sindicaliştii gălăţeni susţin însă că Ministerul Educaţiei a luat decizia de a tăia posturi fără să ţină cont de situaţia din teritoriu. Ministrul susţine însă că directiva a fost prost înţeleasă.

''Nu trebuie să închidem şcolile şi să nu ne pese ce se va întâmpla cu elevii. Trebuie să vedem dacă sunt mijloace de transport să îi ducă la şcoli din centrul comunei, unde e un învăţător şi un profesor la fiecare clasă'', a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Ministerul va aproba desfiinţarea şcolilor doar dacă elevii pot fi mutaţi în alte unităţi de învăţământ.