MENIU

Hamas ar fi dispus să recunoască Israelul cu frontierele din 1967

Foto: wordpress.com

Mişcarea islamistă Hamas ar fi dispusă să recunoască Israelul pe baza frontierelor din 1967, a declarat luni scriitorul francez Marek Halter, care s-a întâlnit luna trecută cu liderul în exil al mişcării, Khaled Meshaal, citat de AFP.

"Mi-a spus că Hamas este gata să recunoască Israelul de-a lungul graniţelor din 4 iunie 1967. Mi-a repetat acest lucru de mai multe ori", a povestit Halter, care l-a întâlnit pe Meshaal înainte de lansarea ofensivei israeliene din Gaza. Întâlnirea a fost organizată la Damasc de consilierii preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Scriitorul afirmă că a transmis mesajul lui Meshaal premierului israelian Ehud Olmert şi ministrului de externe Tzipi Livni. "Era a doua zi de ofensivă. Nu au reacţionat", a spus Halter, care pledează pentru un dialog între Occident şi Hamas, care a refuzat întotdeauna să recunoască Israelul.

"Plec de la principiul că trebuie să vorbeşti cu inamicii. Începând din momentul în care acceptă să discute, au lăsat deja deoparte Kalashnikovul şi se află pe acelaşi teren pe care eşti tu", a explicat el.

Mark Halter este de părere că Mechaal a luat decizia de a negocia cu Israelul în urmă cu mult timp, de teamă "că va dispărea".

Pe de altă parte, liderul islamist i-a dat asigurări scriitorului că "garantează personal" pentru viaţa soldatului franco-israelian Gilad Shalit, deţinut de mişcarea sa. Meshaal a recunoscut de asemenea că a încercat de două ori să îl asasineze pe liderul dreptei israeliene, Benjamin Netanyahu.

"Mi-a spus că a încercat două comploturi împotriva lui şi nu a reuşit, aşa cum nici el nu a reuşit să îl omoare pe Meshaal când a încercat să îl otrăvească. Este dorinţa lui Allah, a spus. Dacă mâine vine la putere şi acceptă să discute cu mine pe baza statutului din 4 iunie 1967, voi discuta cu el, mi-a spus. Este nostim, mi-a spus de mai multe ori că el nu simte ură", a povestit Halter.

În 5 iunie 1967, Israelul lansa Războiul de Şase Zile, invadând Gaza şi Sinaiul egiptene, Cisiordania, Golanul sirian, şi devenea o superputere de ocupaţie. La finalul războiului, pe lângă Cisiordania şi Ierusalimul de Est, Israelul ocupă Golanul sirian şi Muntele Hermon, care domină Siria şi Libanul, Sinaiul şi Fâşia Gaza, pe atunci sub ocupaţie egipteană.
Mai multe articole despre:
Israel Hamas recunoaştere frontiere