MENIU

Guvernul continuă să fie principalul subiect de discuţie al ziarelor

Foto: deakin.edu.au

Care sunt mutările pe care le poate face premierul desemnat în contextul în care opoziţia nou formată nu dă semne că l-ar accepta, dar şi care ar fi ministerele rezervate unor partide, sunt două dintre temele abordate în presa de marţi.

"Traian Băsescu îi stabileşte premierului desemnat lista noului Guvern", titrează Ziua. Jurnaliştii scriu că şeful statului nu i-ar permite lui Lucian Croitoru să îi schimbe pe miniştrii care deţin portofoliile Internelor, Economiei, Agriculturii si Finanţelor.

În acceaşi notă scrie şi Gardianul: "Lucian Croitoru aşteaptă programul de guvernare de la Boc şi lista cu miniştri de la Băsescu". Pentru că nu a reuşit să aibă o întâlnire cu opoziţia nou formată, ziariştii spun că premierul desemnat ar avea în prezent două alternative: fie să se prezinte cu miniştrii guvernului Boc doi în faţa Parlamentului, fie să se retragă.

Gândul scrie că Lucian Croitoru i-ar fi informat pe democrat-liberali că prioritate în alegerea ministerelor o vor avea cei din UDMR. Uniunea şi-ar dori ministerele pe care le-a mai gestionat - Dezvoltarea, Mediul, Comunicaţiile plus Justiţia.

România Liberă titrează: "A început razboiul de uzură pentru premieri". Jurnaliştii au aflat că propunerea lui Croitoru pentru PSD de a prelua ministerul Internelor i-a fost sugerata chiar de către PDL, în ideea că social-democraţii o vor refuza. Astfel încât să poată poza în politicienii responsabili, care doresc deblocarea crizei guvernamentale.

Cotidianul scrie că rămânerea guvernului Boc ca interimar până după alegeri va băga efectiv România la conservare. Jurnaliştii cred că Executivul interimar, lipsit de sprijinul Parlamentului, va fi mai degrabă o machetă, incapabilă să lanseze politici noi sau să adopte bugetul pe anul viitor.