MENIU

Gripa porcină ar putea fi mai puţin contagioasă decât cea sezonieră, dar provoacă probleme de stomac

Foto: RTV

Gripa porcină ar putea fi mai puţin contagioasă decât gripa sezonieră, dar se pare că provoacă mai uşor probleme de stomac, arată un raport dat publicităţii joi.

Analizele genetice şi testele de laborator arată că virusului îi lipseşte fragmentul de material genetic ce face virusurile obişnuite de gripă uşor transmisibile, au descoperit cercetătorii americani.

O altă echipă, din Olanda, a stabilit că virusul supravieţuieşte bine la nivelul mucoasei nazale, ceea ce sugerează că poate persista mult timp şi se poate agrava. Ambele studii, publicate în revista Science, arată că gripa porcină trebuie monitorizată atent, explică Terrence Tumpey, de la Centrele americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. "Cred că mesajul care trebuie reţinut este că trebuie să urmărim îndeaproape virsul", a adăugat el, într-un interviu telefonic.

Luna trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat pandemie de gripă porcină. Până în prezent au fost confirmate peste 77.000 de cazuri de infectare cu virusul A(H1N1) şi cel puţin 332 de decese. Autorităţile americane au anunţat, însă, că este posibil că existe peste un milion de cazuri numai în Statele Unite.

Deşi sezonul gripei se încheie de obicei în luna aprilie în emisfera nordică, noul virus provoacă îmbolnăviri în continuare şi este activ într-un mix de virusuri de gripă sezonieră care circulă în prezent în emisfera sudică, unde este iarnă.

Tumpey şi colegii săi au testat eşantioane de virus recoltate de la un copil din California, care a avut o formă uşoară, de la un copil din Texas, care murit, şi de la o femeie din Mexic, care a avut o formă grea a bolii. Au comparat aceste probe cu cele de gripă sezonieră H1N1 şi le-au testat pe dihori, care dezvoltă boala la fel ca oamenii. Animalele nu au contractat gripa porcină unele de la altele la fel de uşor ca gripa sezonieră, a explicat Tumpey. În mod obişnuit, dacă un dihor are gripă sezonieră, îi îmbolnăveşte şi pe cei din cuştile din apropiere, dar în cazul gripei porcine, numai şase din nouă animale au fost infectate.

Într-un alt raport, Ron Fouchier şi colegii său de la Erasmus Medical Center din Rotterdam au descoperit că virusul supravieţuieşte în dihori şi se transmite mai uşor decât gripa sezonieră. Dihorii infectaţi cu virusul gripei porcine fac o formă puţin mai gravă şi se vindecă în puţin mai mult timp decât cei infectaţi cu gripă sezonieră.
"Aceste date sugerează că virusul gripei A(H1N1) are capacitatea de a persista în rândul populaţiei umane şi de a prezenta, potenţial, consecinţe clinice mai severe", au scris ei.