MENIU

Gazprom: Ucraina a semnat acordul de reluare a tranzitului de gaz

Foto: britannica.com

Ucraina a semnat acordul de reluare a tranzitului de gaz către Europa pe teritoriul său. Aceasta a fost una dintre condiţiile puse de Rusia pentru reluarea furnizării de gaze, în ciuda faptului că un protocol care punea capăt crizei gazelor fusese semnat încă din noaptea de sâmbătă spre duminică. Preşedintele Gazprom şi vicepremierul rus merg la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii CE despre criza gazelor.

În opinia Kremlinului, documentul parafat acum două zile de Kiev era nul şi neavenit. În consecinţă, livrările către Europa nu puteau fi reluate, până când, a afirmat Dmitri Medvedev, protocolul redactat, acceptat şi semnat de Moscova nu urma să fie semnat în aceeaşi formă şi de celelalte părţi, respectiv Ucraina şi Uniunea Europeană. 

Incidentul survenit duminică seară între Moscova şi Kiev a atras imediat atenţia Uniunii, care a mediat negocierile între cele două părţi. Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a avut discuţii telefonice atât cu premierul rus Vladimir Putin, cât şi cu cel ucrainean, Iulia Timoşenko. În urma demersurilor sale, Barroso a dat asigurări că Ucraina va renunţa la modificări şi va semna protocolul, lucru rămas neconfirmat de guvernul de la Kiev.

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu s-a arătat surprins, duminică seară, la Realitatea TV, de ordinul preşedintelui rus. Acesta a declarat că ştia că partea rusă este de acord cu prevederile înţelegerii: "Acest acord a fost generat în ultimele 24 de ore. Partea rusă se angaja să reia livrările de gaze, sub observaţia reprezentaţilor europeni. Noi ştiam că partea rusă este de acord cu acest montaj politico-diplomatic, urmează să vedem care sunt evoluţiile", a spus ministrul Diaconescu.

"Preşedinţia cehă a fost sprijinită în timp real şi constant de România, Ungaria, Polonia şi Slovacia şi a reuşit să obţină acest acord. Este un efort colectiv generat în partea de est a Europei", a adăugat ministrul.

 

Principalele puncte ale declaraţiei anexate de Ucraina la acordul pentru observatori

O copie scanată a acordului pentru instituirea mecanismului de monitorizare conţine cuvintele "declaraţie ataşată", scrise de mână, lângă semnătura reprezentantului Guvernului ucrainean.

Iată care sunt principalele puncte din declaraţia ucraineană asupra cărora Moscova şi Kievul sunt în dezacord:

1. "Ucraina a fost întotdeauna şi rămâne o ţară de tranzit de încredere şi nu a întrerupt tranzitul gazului către statele membre".

2. "Ucraina nu a sustras gaz necontractat în 2009".  

3. "Ucraina nu are datorii faţă de Gazprom şi a ajuns la un acord final pentru plata gazului consumat".

4. "Partea europeană va furniza coordonarea generală a activităţii observatorilor desemnaţi de statele membre UE. Aceşti observatori, inclusiv experţii desemnaţi de companiile europene, vor raporta părţii europene. Partea ucraineană subliniază că Gazprom deţine acţiuni la unele dintre aceste companii, ceea ce ar putea duce la un conflict de interese".

5. "Tranzitul gazului natural rusesc spre consumatorii europeni pe teritoriul ucrainean va fi asigurat în paralel cu furnizarea de către partea rusă a 6,4 miliarde de metri cubi pe an sau 21 milioane pe zi gaz tehnic".

6. "Aceste reguli de procedură vor rămâne în vigoare timp de 30 de zile, cu posibilitatea de a fi prelungite pentru încă 30 de zile, dacă părţile consideră necesar".

 

 

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina gaz Uniunea Europeană Dmitri Medvedev