MENIU

Galileo nu a fost primul om care s-a uitat la Lună prin telescop

Foto: telescope400.org.uk

Un set de hărţi ale lumii, vechi de 400 de ani, create de un englez puţin cunoscut, Thomas Harriot, va fi expus pentru a marca lansarea Anului Internaţional al Astronomiei. Experţii spun că hărţile dovedesc că Harriot a fost de fapt primul om care s-a uitat la Lună prin telescop, şi nu Galileo Galilei.

Filozoful italian a fost considerat până acum primul care a reuşit acest lucru, în decembrie 1609.

Dar hârtiile de la West Sussex Rrecord Office arată că Harriot a reuşit cu multe luni înainte.

Dr. Allan Chapman, un istoric de la Oxford University, a declarat că desenul Lunii realizat de Harriot marchează "naşterea cartografiei moderne".

"Thomas Harriot nu a fost doar primul care a desenat un corp ceresc, pe baza obsrevaţiilor prin telescop, pe 26 iulie 1609, ci a şi devenit în scurt timp un cartograf lunar minunat", a adăugat Chapman.

"Nu au existat desene echivalente ale Lunii pentru următorii 30 de ani. Din păcate, nimeni nu a aflat acest lucru până de curând, aşa că Galileo a primit toate meritele", a precizat istoricul.

Harriot a fost un gentleman bogat, ce nu îşi dorea nici faimă, nici bani, precum Galileo.

Reuşita lui a fost considerată un moment de bază în astronomie. A permis craterelor şi munţilor de pe suprafaţa Lunii să fie studiate îndeaproape, pentru prima oară şi a ajutat la înlăturarea a multe mituri despre corpul cerestru, informează BBC.

Britanicii speră ca expoziţia din Chichester, îl va ajuta pe Harriot să primească recunoaştere pe care o merită, potrivit lor.
Mai multe articole despre:
astronomie lună telescop hartă Galileo Galilei