MENIU

Funcţionarii din administraţia locală ameninţă cu declanşarea unei greve generale

Foto: News In

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Publică a transmis, luni, o listă cu patru revendicări premierului Emil Boc, ameninţând cu proteste în cazul în care Guvernul României nu negociază cu ei.

"Dacă Guvernul României nu va începe, în regim de urgenţă, negocieri cu reprezentanţii F.N.S.A. pentru a găsi soluţii, acceptate de ambele părţi, pentru rezolvarea problemelor enumerate, F.N.S.A. va declanşa conflictul de muncă şi va trece imediat la acţiuni de protest, după cum urmează: mitinguri simultane în toate municipiile reşedinţă de judeţ, pichetarea instituţiilor publice şi a Guvernului României, grevă japoneză, grevă de avertisment cu întreruperea activităţii timp de două ore şi declanşarea grevei generale pe termen nelimitat", a afirmat preşedintele FNSA, Valer Suciu, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

Revendicările sindicaliştilor din administraţie sunt:

  • păstrarea locurilor de muncă în administraţia publică locală,
  • menţinerea veniturilor actuale ale salariaţilor din administraţia publică locală, care sunt la nivelul anului 2008, pentru păstrarea puterii de cumpărare,
  • promovarea legii unice de salarizare în sistemul bugetar cu respectarea principiilor de elaborare a legii precum şi a principiilor de ierarhizare a funcţiilor publice stabilite împreună cu partenerii sociali
  • suspendarea incompatibilităţilor la care sunt supuşi funcţionarii publici, privind dreptul la muncă, până când instituţiile statului vor asigura acestora venituri corespunzătoare  unui trai decent. 
Suciu a afirmat că anul acesta sindicaliştii nu au solicitat măriri salariale dar nici nu acceptă o diminuare a veniturilor, atâta timp cât utilităţile şi alimentele nu s-au ieftinit.


În ceea ce priveşte legea salarizării unice, ultima variantă a actului legislativ încalcă principiile convenite cu organizaţiile sindicale în cadrul comisiei de elaborare a legii, motiv pentru care FNSA solicită rediscutarea lui, potrivit lui Suciu. 

"Un exemplu este: sunt categorii sociale la care sunt prevăzute sporuri de 100%, iar unul din principile stabilite în comisie este ca nici un spor să nu depăşească 100%. Alt principiu era ca niciun salariat să nu piardă la salariu, iar acum ministrul Muncii susţine că aceste nu mai poate fi respectat. În ceea ce priveşte ierarhizarea funcţiilor publice, şi aceste principii au fost încălcate în amjoritatea lor. Noi, în aceste condiţii solicităm reluarea discuţiilor pe marginea acetui proiect de lege, pentru ca acesta să fie agreat şi de salariaţi", a spus Suciu.