MENIU

FMI şi CE estimează că deficitul bugetar al României va ajunge la 7,35-7,4% din PIB în acest an

Foto: newz.ro

Analizele făcute de experţii FMI şi de cei ai Comisiei Europene arată că România va înregistra un deficit bugetar de 7,35-7,4% din PIB la finalul acestui an, peste ţinta asumată, dacă guvernul va reduce în continuare din cheltuielile publice, au spus vineri pentru NewsIn surse apropiate negocierilor.

"În niciun caz nu s-a avut în vedere o depăşire a deficitului mai mare cu 0,3 puncte procentuale. S-au făcut estimări (de către experţii FMI, CE şi cei din Ministerul Finanţelor, n.r.) şi este posibil să depăşim ţinta de deficit bugetar convenită cu Fondul Monetar Internaţional, din cauză că nu s-au aplicat la timp legile ce vizau reducerea cheltuielilor salariale", a afirmat una din surse. 

"Prin neaplicarea la timp a concediului de 10 zile fără plată, cheltuielile bugetare vor creşte cu 0,1-0,2% din PIB. Deficitul bugetar va creşte probabil la 7,35-7,4% din PIB, însă există şi posibilitatea încadrării în ţinta convenită pentru acest an, dacă vor fi limitate cheltuielile şi dacă vom reuşi să facem venituri bune", a completat sursa.

Oficialii români au precizat că reprezentanţii Comisiei Europene nu au condiţionat acordarea celei de-a doua tranşe de încadrarea în ţinta de deficit bugetar, urmând să se pronunţe în acest sens cu ocazia vizitei pe care o vor face în România în luna ianuarie.

"Pentru acordarea următoarelor tranşe de la FMI şi CE, nimeni nu a venit cu condiţionalităţi legate de încadrarea în ţinta de deficit bugetar sau altceva, pentru că ei ştiu că nu mai aveam timp pentru a lua alte măsuri de reducere a cheltuielilor. În luna ianuarie, ei vor veni pentru a constata cum ne-am înadrat în grafic", a afirmat o altă sursă.

Surse convergente au declarat vineri dimineaţă, pentru NewsIn, că tranşa a treia din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) va fi amânată, după ce guvernul nu a reuşit să aprobe legile cerute în acord până la termenele asumate, o decizie urmând a fi luată după o nouă misiune de evaluare în ianuarie.

Mai multe articole despre:
Comisia Europeană FMI PIB deficit bugetar