MENIU

FMI: Evoluţia economiei României a fost sub aşteptări în T1

Foto: gandul.info

Reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek, a declarat miercuri, într-un interviu acordat The Money Channel, că economia românească a evoluat sub aşteptările Fondului în primul trimestru şi că misiunea FMI ce va sosi la Bucureşti în august va analiza situaţia.

"Este puţin mai rău decât aştepările noastre. În momentul în care am negociat programul, am analizat informaţiile disponibile şi am proiectat o creştere economică de -4,1 la sută în 2009. (...) În a doua jumătatea a anului 2010 ne aşteptăm să revină creşterea (economică)", a spus Lybek.

Produsul intern brut al României a scăzut în primul trimestru al acestui an cu 6,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2008, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), care a revizuit în jos nivelul contracţiei, de la 6,4% - nivel estimat la jumătatea lunii mai.

Lybek a subliniat, însă, că evoluţia economică din primul trimestru al acestui an a fost sub aşteptări în mai multe ţări, astfel că situaţia din România "nu este ceva excepţional".
"Înţeleg că, la începutul unei recesiuni, primul trimestru arată o încetinire puternică, dar monitorizăm situaţia de aproape şi analizăm nu doar cifrele PIB, ci şi indicatorii pentru aprilie şi mai şi vom lua în considerare această situaţie la prima analiză. Aceste analize au loc trimestrial, iar misiunea FMI se va afla aici la începutul lui august şi vom raporta către board în a doua jumătate a lui septembrie. Vom analiza situaţia atunci", a precizat Lybek.

Misiunea din august va analiza şi impactul contracţiei economice asupra veniturilor bugetare şi cifrelor macroeconomice, inclusiv evoluţia deficitului balanţei de plăţi, care "cu siguranţă va scădea", potrivit reprezentantului FMI.
Deficitul balanţei de plăţi a României s-a redus cu 82,1% în primul trimestru al acestui an, la 709 milioane euro, pe fondul comprimării semnificative a deficitului comercial şi menţinerii unui nivel ridicat al excedentului balanţei transferurilor curente.
"Suntem flexibili în măsura în care este vorba de factori care nu depind de autorităţi"

În legătură cu constrângerile fiscale impuse României în cadrul acordului de finanţare, Lybek a menţionat că FMI poate da dovadă de flexibilitate în privinţa ţintelor doar în măsura în care o eventuală neîndeplinire a acordului nu ar fi imputabilă autorităţilor române.

"Suntem flexibili în măsura în care este vorba de factori care nu depind de autorităţi. Dacă problemele apar din cauza unor derapaje, atunci este greu", a afirmat reprezentantul Fondului.

Autorităţile române au convenit cu Fondul Monetar Internaţional încadrarea în anumite ţinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel încât, la finalul lunii decembrie, acesta să nu depăşească 24,3 miliarde lei. Pentru primul trimestru, ţinta de deficit este de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului II - de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfârşitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei.

"Aceste ţinte fiscale au fost negociate în martie şi aprobate în mai. Am fost foarte flexibili în stabilirea acestor ţinte fiscale, este foarte important să fie respectate. Trebuie să vedem cum va evolua cadrul macroeconomic şi, dacă apar schimbări care sunt independente de controlul autorităţilor, vom putea să discutăm", a subliniat Lybek.

După primele patru luni ale acestui an, deficitul bugetului general consolidat al României a ajuns la 9,36 miliarde lei, echivalent cu 1,76% din PIB.

În legătură cu execuţia bugetară de până acum, Lybek a menţionat că situaţia "arată destul de bine". "Am fost asiguraţi de autorităţi că vor respecta aceste ţinte. Am văzut că existe idei bine intenţionate pentru stimuli fiscali", a adăugat el.

Întrebat ce părere are despre programul guvernamental "Prima Casă", reprezentantul FMI a afirmat că "este o măsură bine intenţionată", menţionând că trebuie analizate unele dintre detaliile acestei măsuri "pentru a spune dacă este bun".