MENIU

Fertilizarea in vitro contra cost, ilegală în România

Foto: NewsIn

Fostul ministru al Sănătăţii, Ion Bazac, a interzis efectuarea contra cost a procedurilor de fertilizarare in vitro şi a celor de inseminare artificială. În această situaţie, procedurile de reproducere umană intră acum sub incidenţa traficului de celule umane.

Ordinul a fost emis de Ion Bazac cu puţin timp înainte de a demisiona, pe fondul scandalului de la clinica Sabyc, informează evz.ro. Articolul abrogat permitea spitalelor de stat şi clinicilor private acreditate să facă fertilizarea in vitro şi inseminare artificială contra cost. Potrivit noului ordin ministerial însă, procedurile de reproducere umană asistată contra cost intră sub incidenţa traficului de celule umane, iar cei care fac aceste proceduri riscă închisoare între trei şi zece ani.

Medicii specialişti au spus că ordinul ministerial  este absurd, în contextul în care nu există alternativă pentru cuplurile care nu pot avea copii. 

Asociaţia persoanelor cu probleme de fertilitate SOS Infertilitatea a cerut anularea ordinului Ministerului Sănătăţii privind interzicerea procedurilor de reproducere umană asistată medical în clinicile care se autofinanţează. Consecinţa acestui ordin va fi dezvoltarea la scară largă a apelării la clinicile de fertilizare din străinătate, argumentează Asociaţia persoanelor cu probleme de fertilitate SOS Infertilitatea.

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, prin acest ordin nu se interzice comercializarea de celule umane, fapt deja interzis şi incriminat prin lege, ci se interzice obţinerea de profit în urma realizării procedurilor de reproducere umană asistată medical. Astfel, unităţile medicale publice şi private care practicau inseminări artificiale şi fertilizări in vitro nu mai sunt motivate să îşi continue activitatea cu titlu gratuit, iar cuplurile infertile nu îşi mai pot realiza dezideratul de a avea un copil nici măcar dacă sunt dispuse să plătească.

În cele mai multe dintre ţările Uniunii Europene există politici publice coerente privind infertilitatea, iar procedurile medicale care ajută cuplurile infertile să poată avea copii sunt finanţate din bugetul asigurărilor sociale. În Ungaria, de pildă, cetăţenii beneficiază de cinci încercări de fertilizare in vitro gratuite, plătite din asigurările de sănătate.

Conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant a spus că a aflat de ordin de la un jurist, actul nefiind cunoscut de specialişti. Legea anterioară prevedea că "efectuarea prelevării de organe şi/sau ţesuturi şi/sau celule de origine umană pentru transplant, în scopul obţinerii unui profit material pentru donator sau organizator, constituie infracţiunea de trafic de organe şi/sau ţesuturi şi/sau celule de origine umană şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la zece ani".