MENIU

Fermierii bistriţeni îşi fac propriile centre de colectare a laptelui

Foto: mesagerul.ro

Fermierii din Bistriţa-Năsăud, peste 14.000 la număr, constituiţi în peste 170 de asociaţii, vor să îşi înfiinţeze propriile centre de colectare a laptelui.

Centrele vor funcţiona cel mai probabil în unităţi de prelucrare care fie au dat faliment, fie se vor închide, potrivit preşedintelui Asociaţiei judeţene a crescătorilor de taurine, Cristian Galea. Acesta a declarat, joi, în adunarea generală a asociaţiei, că procesatorii nu îi ascultă pe fermieri, iar singura soluţie este ca asociaţiile să îşi înfiinţeze centre de colectare a laptelui.

"Noi încercăm identificarea unor unităţi de procesare care fie s-au închis, fie vor să se închidă. O să identificăm aceste unităţi şi să vedem ce putem face, dar, până una-alta, trebuie să facem acele centre de colectare a laptelui, fiindcă altfel vom putea discuta cu procesatorii în condiţiile în care noi suntem proprietarii centrelor de colectare", a spus Galea.

Mai mulţi fermieri prezenţi la adunarea generală a Asociaţiei judeţene a crescătorilor de taurine s-au declarat nemulţumiţi de valoarea subvenţiilor pe litru şi de preţul scăzut al laptelui, cei mai puţini bani revenindu-le crescătorilor. Ei au arătat că, în UE, preţul laptelui scade, dar creşte subvenţia din partea statului.

În Bistriţa-Năsăud funcţionează peste 170 de asociaţii locale ale crescătorilor de taurine, care însumează peste 14.000 de membri, care au în grijă peste 44.000 de vite.