MENIU

EXCLUSIV REALITATEA.NET: Andronescu sperie şi sportivii: este pe cale să desfiinţeze cluburile universitare!

Foto: ucluj.ro

Grupări de genul Ştiinţei Bacău, Universitatea Cluj, Ştiinţa Petroşani sau Politehnica Timişoara, care au altă activitate decât fotbalul, sunt pe cale să rămână fără importante surse de venit dacă se va aproba trecerea lor din subordinea Ministerului Educaţiei în cea a centrelor universitare. Măsura e cuprinsă în pachetul de legi pentru educaţie, iar un grup de parlamentari încearcă să împiedice adoptarea ei.

Proiectul noii legi a educaţiei nu nemulţumeşte numai corpul profesoral, ci şi o parte a celor implicaţi în lumea sportului de performanţă, în noua sa formă actul normativ urmând să plaseze cluburile sportive universitare din subordinea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovaţiei în cea a universităţilor de stat acreditate.

Finanţarea se va face din fonduri proprii şi din alocaţii de la bugetul de stat, dar este clar că translaţia va avea ca efect împuţinarea banilor ce vor veni din partea ministerului, responsabilităţile urmând să fie pasate în curtea centrelor universitare, care şi aşa se plâng de sărăcie.

Într-o încercare de eliminare a acestei prevederi, deputatul Petru Călian a iniţiat o campanie de semnături printre parlamentari, pentru susţinerea unui amendament conform căruia să se menţină structura actuală. În motivarea atitudinii sale, el spune: "Nicio universitate nu poate susţine integral un club mare, cu multe secţii şi echipe divizionare A. Menţionăm că, în prezent, activează în Divizia A un număr de 31 de echipe cu titulatura de CSU (...) În cel mai scurt timp se va ajunge la micşorarea numărului de echipe de Divizia A la toate sporturile şi, implicit, la desfiinţarea sportului de performanţă".

Guvernul va lua duminică în discuţie acest amendament, iar iniţiatorul său, Petru Călian, a spus pentru REALITATEA.NET: "Am adunat peste 60 de semnături de la parlamentari şi am primit semnale pozitive de la toţi cei cu care am vorbit pe această temă. Încă înainte de a fi lansat pachetul de legi pentru educaţie ministrul Ecaterina Andronescu a încercat să scoată o Hotărâre de Guvern prin care să subordoneze cluburile universităţilor. Am reacţionat atunci, Hotărârea nu s-a mai emis, însă apoi ne-am trezit că măsura a fost introdusă în proiectul noii legi. Aici nu e vorba numai de sursele de finanţare, care vor fi mai mici, ci şi de baza materială, care de asemenea va trece în patrimoniul universităţilor. În timp, unii rectori pot schimba destinaţia anumitor spaţii care acum sunt destinate sportului".

Rectorul Universităţii Transilvania: "N-am bani să susţin un club în Divizia A"

Secretarul se stat pe probleme de sport din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, Doina Melinte, este şi ea împotriva proiectului, ea declarându-ne: "Dacă descentralizăm total sportul, în curând nu vom mai avea sport. O universitate nu are timp să se ocupe şi de această problemă. Senatul universităţii, cel care ia deciziiile, se întruneşte de maxim două ori pe lună, or în sport sunt lucruri care necesită hotărâri imediate".

Din mediul universitar, Ion Vişa, rectorul Universităţii Transilvania, din Braşov, ne-a spus că ar fi de acord cu măsura guvernului, însă numai cu condiţia ca ministerul să aloce în continuare fonduri. "Eu nu o să am bani să susţin un club în Divizia A. Dacă ministerul alocă un buget acestor structuri sunt de acord să mă implic, mai ales că s-ar revigora sportul de masă, în rândul studenţilor noştri. În momentul de faţă noi nu avem tangenţă cu Clubul Sportiv Universitar, este o structură separată, doar că poartă această titulatură", ne-a declarat Vişa.

Între toate cluburile universitare, cel mai mare număr de studenţi îl are Clubul Sportiv Universitatea Cluj. Rectorii celor patru mari universităţi din acest oraş sunt speriaţi de iniţiativa ministerului şi subliniază la rândul lor că nu pot susţine activitatea sportivă de performanţă. În plus, fărâmiţarea prin împărţirea secţiilor între cele patru unităţi ar putea însemna chiar dispariţia clubului, după o activitate neîntreruptă de nouă decenii.