MENIU

Euro a ajuns la o cotă record în rezervele valutare mondiale, de 27,5%, potrivit FMI

Foto: europa.eu

Moneda unică europeană continuă să îşi mărească atracţia ca monedă de rezervă în detrimentul dolarului, ponderea sa în rezervele valutare mondiale urcând la 27,5% la jumătatea acestui an, de la 25,9% în martie, arată un raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI), citat de Bloomberg.

Ponderea dolarului american în rezervele valutare din lume a coborât la 62,5% la finalul lunii iunie, de la 65% la sfârşitul primului trimestru. În schimb, cota lirei sterline a crescut uşor, de la 4% la 4,3%, la fel ca şi ponderea yenului, care a ajuns la 3,1%, de la 2,9% în martie, potrivit FMI.

Pentru moneda americană este cea mai redusă cotă ca monedă de rezervă pe plan mondial de la introducerea euro, în 1999, în timp ce pentru moneda europeană este cea mai mare pondere după apariţia sa. 

Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a avertizat marţi Statele Unite să nu considere că rolul dominant al dolarului ca monedă de rezervă este garantat pentru totdeauna.

"Desigur că astăzi dolarul rămâne moneda de rezervă predominantă, dar nimic nu e garantat", a afirmat Zoellick, într-un interviu pentru Bloomberg Television.

Valoarea rezervelor valutare mondiale a crescut în al doilea trimestru al acestui an până la 6.800 miliarde dolari, de la 6.500 miliarde dolari la finalul primului trimestru. Totuşi, datele privind ponderea fiecărei monede se bazează pe extrapolarea unor cifre valabile pentru o parte a rezervelor - de circa 4.000 miliarde dolari -, în condiţiile în care nu toate băncile centrale prezintă date legate de structura rezervelor valutare. 

Mai multe articole despre:
euro FMI Robert Zoellick