MENIU

Emil Boc: Celeritatea actului de justiţie este ceea ce deranjează cetăţenii

Foto: NewsIn

"Codurile aduc îmbunătăţiri în actul de justiţie", a declarat miercuri premierul Emil Boc, la bilanţul Ministerului Public. Acesta a spus că cea mai mare problemă a justiţiei o reprezintă tergiversarea proceselor: "Celeritatea actului de justiţie este ceea ce deranjează, printre altele, cetăţenii, în raport cu actul de justiţie din fiecare zi".

"Aceste coduri aduc îmbunătăţiri substanţiale pe linia celerităţii actului de justiţie", a spus premierul Emil Boc, care a constatat că unele procese din România durează cu mult peste zece luni.

"Indiferent de calitatea persoanei care se află sub anchetă judiciară, dosarul trebuie să meargă mai departe prin proceduri. Toată lumea doreşte de la justiţie soluţii bazate pe lege, nu în favoarea sau în defavoarea unei persoane", a mai spus Boc.

Premierul a afirmat că Guvernul va susţine în Parlament o modificare legislativă prin care excepţia de neconstituţionalitate să nu mai suspende procesul judiciar, astfel încât, şi pe această cale, să se contribuie la celeritatea actului de justiţie. "Sper ca în această sesiune parlamentară actul normativ să fie aprobat", a spus Boc.

Procurorul general, Laura Kovesi, a declarat miercuri, la bilanţul Ministerului Public, că numărul de cauze pe care le-au avut procurorii anul trecut a crescut, fiind de 1.200.000, faţă de 1.000.000 în 2007.

Din totalul dosarelor din 2008, au fost soluţionate 492.000 de dosare.

Kovesi a subliniat că media de dosare pe care le are un procuror diferă foarte mult. "Regulile actuale de competenţă materială creează dezechilibre majore între unităţi, astfel încât, media de cauze de soluţionat pe procurori la parchetele de pe lângă curţile de apel este de 67 de cauze, la parchetele de pe lângă tribunale este de 116 cauze, iar la parchetele de pe lângă judecătorii este de 1074 de cauze.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la bilanţul PÎCCJ, că se remarcă prea multe refuzuri din partea judecătorilor de a da curs solicitărilor procurorilor de arestare preventivă a unor persoane şi a spus că CSM ar trebui să discute această problemă şi să contruiască "un mod de abordare unitară".

Şeful statului a spus că la nivelul CSM ar trebui găsite soluţii pentru "apropierea" punctelor de vedere ale procurorilor şi judecătorilor în ce priveşte arestarea preventivă. "Aici, probabil că la nivelul CSM va trebui construit un mod de abordare unitară", a spus preşedintele Băsescu, subliniind că atât procurorii, cât şi judecătorii lucrează cu acelaşi Cod penal şi acelaşi Cod de procedură penală.

Mai multe articole despre:
Emil Boc bilanţ Ministerul Public