MENIU

Dramatizarea mitului faustic de către Purcărete, arhetipală şi tulburătoare- "Herald Scotland"

Foto: sibiufreetime.z1.ro

Viziunea dramaturgică a lui Silviu Purcărete, al cărui "Faust" se va juca la Festivalul de la Edinburgh, se bucură de o cronică amplă, scrisă onest şi elogios de jurnaliştii de la "Herald Scotland", care vorbesc despre stilul seducător şi forţa vizuală a montărilor regizorului sibian.

Spectacolul lui Purcărete este prilej pentru jurnaliştii scoţieni de a rememora atmosfera, ea însăşi faustică, a unui Sibiu capitală europeană, care-şi deschide tainele la căderea serii. "Imediat cum se face seară, ca prin minune, toţi reapar de niciunde, bulucindu-se spre o noapte de sâmbătă", scrie cu lirism "Herald Scotland", dar fără a reuşi să evite stereotipurile consacrate despre România."Gânduri paranoide pot fi preţul de plătit pentru cel care se aventurează în ţinutul transilvănean, ştiind de el doar din filmele şocante, în care Dracula se ridică din mormânt. În acest sens, atmosfera are mai mult de-a face cu prezenţa atotputernică a lui Faust, punerea în scenă a mitului celui care îşi vinde sufletul, versificat de Goethe şi pus în scenă de Purcărete".

Jurnaliştii scoţieni îi avertizează pe cei care vor veni la spectacolul lui Purcărete că îi va aştepta o punere în scenă mai puţin obişnuită, "cea mai tulburătoare performanţă teatrală de care au avut vreodată parte". La Sibiu, îşi amintesc jurnaliştii, "Faust" s-a jucat exemplar, în hala unei fabrici abandonate. "În Sibiu, acolo unde totul pare să prindă viaţă doar la căderea serii, experienţa ţine de domeniul creaturilor nopţii. Duşi spre o fabrică părăsită, la periferiile oraşului, cei din public sunt transportaţi de aerul de improvizaţie al manifestării, care începe discret, cu un om în costum alb, care se îndreaptă spre sală şi ridică o cortină subţire, dezvăluind o veche sală de clasă, în care un rând de pupitre e aşezat direct pe podeaua din scânduri negeluite. Pe fundal se pot vedea nişte ferestre imense", notează, cu o migală convingătoare, "Herald Scotland".

"Montarea lui Purcărete este arhetipală", utilizând motivele care l-au consacrat ca regizor major, de regăsit şi în alte piese, cum ar fi "Metamorfozele" lui Ovidiu. Mai mult, actriţa care-l încarnează pe Mephistofel, Ofelia Popii, a cărei prezenţă feminină puternică a dus la clarificarea caracterului sexual ambiguu al relaţiei dintre Faust şi Mephistofel, joacă magistral, scrie "Herald Scotland", reuşind să ofere "un joc actoricesc dezlănţuit, sălbatic, disperat şi, poate surprinzător, înduioşător de vulnerabil"."În ciuda proporţiilor gigantice şi a trupurilor despuiate, Faustul lui Purcărete este una dintre cele mai mişcătoare poveşti de dragoste dintre două fiinţe extrem de diferite", conchide articolul, amintind de alte prezenţe ale regizorului român la Edinburgh.

"Ploaia s-a stins, pe măsură ce publicul s-a împuţinat, redus la tăcere, în autobuzele cu care s-au întors în oraş. Dacă au învăţat ceva împreună cu Faust păstrează acest lucru preţios doar pentru ei. (...) Un câine solitar, negru ca noaptea, hălăduieşte pe una dintre străzi, se opreşte pentru un moment, ca reţinut de o jenă imaginară, apoi pleacă mai departe",  îşi încheie Neil Cooper articolul, în aceeaşi notă lirică.

Piesa lui Purcărete, invitat să participe la secţiunea oficială a Edinburgh International Festival, va fi jucată în zilele de 18, 19, 20, 21 şi 22 august, la Lowland Hall, Ingliston, cu casele închise, biletele vânzându-se la un preţ de 20 de lire.

După ce a scris "Faust", Goethe îşi exprima îndoiala că textul ar putea fi dramatizat. Silviu Purcărete a reuşit, în cadrul evenimentului "Sibiu, capitală culturală europeană", să orchestreze o variantă de aproape trei ore, după un scenariu propriu. Piesa a fost montată într-o hală dezafectată de la fabrica Simerom, cu o suprafaţă de aproximativ 1.500 mp, cu decoruri create de Helmut Sturmer. Mai multe arii de joc au fost instalate, astfel încât publicul s-a mutat dintr-un loc în altul, conform unui itinerariu prestabilit.

Edinburgh International Festival, cel mai prestigios festival de artele spectacolului din lume, va avea loc între 14 august şi 6 septembrie.

 

Mai multe articole despre:
Faust