MENIU

Doar 7% dintre cazurile de malpraxis medical investigate s-au soluţionat cu despăgubiri

Foto: RTV

Doar 7% dintre cazurile de malpraxis medical investigate în ultimii doi ani s-au soluţionat cu oferirea de despăgubiri, spun specialiştii. Iar drumul spre primirea despăgubirii este pe cât de anevoios, pe atât de lung: media de soluţionare pe cale judecătorească este de 3-5 ani.

Reprezentanţii Uniunii naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări spun că din 800 de cazuri de malpraxis investigate în 2007 şi 2008, doar 57 s-au soluţionat cu acordarea de despăgubiri.

Cel mai cunoscut caz de malpraxis din ultimii ani este cel al doctorului Ciomu. A fost nevoie de patru ani pentru ca judecătorii să ajungă la un rezultat. După ce în 2008 judecătorii au ordonat plata unei despăgubiri de 500 de mii de euro, instanţa a hotărât în acest an ca spitalul la care medicul profesa să plătească o parte din daune.

Câteodată însă, despăgubirile nu ajută la nimic. Este cazul lui Mihnea, un bebeluş de 6 luni şi jumătate care nu vede, nu va merge, nu va vorbi vreodată. Mama lui acuză medicii care au asistat-o la naştere de starea gravă a băiatului. În ceea ce prioveşte daunele, femeia va primi un răspuns peste o săptămână.

Şi chiar dacă pe pacienţi nu îi interesează despăgubirile, ci doar pedepsirea medicilor vinovaţi, nici aceste acţiuni nu sunt multe. potrivit Colegiului Medicilor, doar doi medici au rămas fără dreptul de a profesa în 2007 şi 2008.