MENIU

Din cauza crizei, 1 din 3 români îşi păstrează "vechiturile" în casă, în loc să le recicleze

Foto: ecotic.ro

Potrivit unui studiu, în anul 2009, peste 30% din populaţia activă a României cu vârsta între 25 - 55 de ani, a optat pentru păstrarea deşeurilor electronice şi echipamentelor electrice, în loc să le recicleze. Studiul a fost făcut pentru Organizaţia ECOTIC, organizaţie care avertizează că depozitarea "vechiturilor" în gospodării poate periclita grav sănătatea.

Valentin Negoiţă, preşedintele EC0TIC, a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă în prezenţa reprezentanţilor Ministerului
Mediului, a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, a Gărzii
Naţionale de Mediu şi a Ministerului Economiei, mai multe date statistice colectate în luna iulie 2009 cu privire la comportamentul românilor în raport cu responsabilitatea faţă de mediu.

Conform studiului, peste 90% dintre repondenţi sunt de acord cu modul de colectare selectivă a deşeurilor, dar sunt dispuşi să adopte un comportament ecologic privind echipamentele electronice, doar în condiţiile în care li se oferă discount-uri şi alte facilităţi financiare.

Mai mult, datorită crizei, achiziţiile de echipamente şi produse electronice în rândul populaţiei active din România a scăzut cu peste 60%.

Ceea ce e de reţinut este faptul că 1 din 3 români preferă să păstreze produsele defecte şi vechiturile pentru a le repara în viitor în loc să le recicleze şi să achiziţioneze altele noi.


De precizat este faptul că produsele electronice şi electrice vechi au un mare potenţial de poluare din cauza unor metale grele care intra în compoziţia lor, iar depozitarea lor în gospodării poate periclita sănătatea.

Ministerul Mediului a adoptat un pachet legislativ prin care sunt amendate cu sume între 500 si 1.000 de ron persoanele fizice care sunt depistate că aruncă deşeurile electronice în spaţii neamenajate pentru colectare.

Cercetarea a fost realizată pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de persoane şi s-a realizat prin abordare telefonică în localităţile cu peste 50.000 de locuitori.
Mai multe articole despre:
deşeuri echipamente criză reciclare electrice Ecotic