MENIU

Delegaţia FMI este nemulţumită de companiile CFR. Berceanu anunţă disponibilizări

Foto: raduberceanu.ro

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au fost la Ministerul Transporturilor, asta după ce s-au întâlnit cu Traian Băsescu.

Radu Berceanu a declarat că FMI este nemulţumit de activitatea celor trei companii CFR, care au cheltuieli mai mari decât veniturile.

"Am căzut de acord că la CFR Călători este necesară o restructurare a activităţii, îndeosebi în ceea ce priveşte numărul de personal", a spus Berceanu. Ministrul Transporturilor a spus şi că este necesară o subvenţie a statului, pentru supravieţuirea companiei. Anul trecut, CFR Călători a fost subvenţionată cu peste 1,3 miliarde de RON, iar anul acesta a primit doar 600 de milioane până la ora actuală. 

În ceea ce priveşte situaţia de la CFR Infrastructură, Berceanu a spus că, deşi a fost modificată taxa de utilizare a infrastructurii, compania nu ar fi profitabilă nici dacă ar avea "angajaţi 0". Ministrul a spus că în toate ţările europene statul subvenţionează companiile de transporturi ferate. 

"Soluţia pentru CFR Marfă este pregătirea pentru privatizare şi, probabil, undeva la sfârşitul anul viitor privatizarea. Încercăm să facem o privatizare în condiţii foarte bune, de aceea nu ne propunem să scoatem societatea la privatizare la sfârşitul anului viitor, când sper că revigorarea economică va apărea şi deci climatul şi ofertele vor putea să fie altele", a declarat oficialul de la MTI. 

Berceanu a precizat că intenţionează să vândă compania feroviară de marfă cu capital de stat doar după ce o face "atractivă" şi doar către investitori din domeniul feroviar, în urma unei licitaţii internaţionale. 

"Ceea ce aş dori este ca banii obţinuţi dintr-o astfel de tranzacţie să rămână în sistemul feroviar, adică să-i putem utiliza la CFR Călători şi la CFR Infrastructură pentru investiţii, atât în liniile de cale ferate, ca ele să ajungă în sfârşit la un standard de viteză, dar bineînţeles şi în ceea ce priveşte vagoane şi alte lucruri necesare, în aşa fel încât pe viitor tentaţia de a călători cu trenul să fie suficient de mare încât compania să fie mult mai echilibrată din punct de vedere economic", a precizat Berceanu. 

Experţii de la Washington au purtat mai multe discuţii cu autorităţile de la Bucureşti, în privinţa celei de-a doua tranşe a împrumutului acordat României. Guvernul ar dori ca aceşti bani să nu mai fie viraţi în conturile BNR, ci în vistieria statului.