MENIU

Daniel Oanţa: FMI- între renegociere, dezastru și interese electorale

Foto: cotidianul.ro

În ieșirile publice și comentariile oamenilor politici și analiștilor, abordările privind acordul dintre România și FMI țin mai degrabă registrul emoțional decât de cel rațional, economic. Sunt mai multe cauze care mână în luptă pe propovăduitorii dezastrului, dar două sunt mai importante în opinia mea- politica și profitul.

Premiza pentru utilizarea acordului de împrumut extern ca armă internă și manipulatoare în politica autohtonă este sistarea plății pensiilor și salariilor, ca perspectivă imediată. Părțile în conflict deschis până la tranșarea funcției prezidențiale încearcă să câștige capital electoral pe seama acestei amenințări ce ar putea bascula milioane de voturi între beligeranți.

Soarta guvernului Croitoru este legată și ea intim de ceea ce este prezentat de președintele Traian Băsescu ca o situație limită- sau votați Executivul, sau sunteți iresponsabili și aproape trădători de țară. În acest context, vizita delegației Fondului în plină campanie electorală se transformă atât în factor de presiune asupra Parlamentului, cât și în atu al actualului șef al statului deoarece probabilitatea ca FMI să decidă încetarea acordului este minimă. Nu mă-ndoiesc că președintele va prezenta eliberarea tranșei de împrumut din decembrie ca pe un merit personal.

Citeşte mai mult pe VoxPublica.

Mai multe articole despre:
guvern FMI interese Croitoru electoral renegociere