MENIU

Dan Voinea ar putea reveni în magistratură numit de preşedinte, la propunerea CSM

Foto: gandul.info

Fostul procuror militar Dan Voinea ar putea reveni în magistratură în cazul în care CSM îi va aviza cererea făcută în acest sens, iar numirea sa în funcţie va fi făcută de către preşedintele României, potrivit legii privind statului magistraţilor.

Potrivit Legii 303 privind statutul magistraţilor, reîncadrarea în funcţia de judecător, procuror ori magistrat-asistent se face fără concurs şi cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, la insţantele sau, după caz, la parchetele de pe lângă acestea în cadrul cărora au funcţionat până la data pensionării. În acest caz, numirea în funcţia de magistrat-asistent se face de Consiliul Superior al Magistraturii, iar numirea în funcţia de judecător sau procuror se face de către preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

În ceea ce priveşte pensia de care beneficiază fostul procuror Dan Voinea, Legea 303/2004 prevede că, în situaţia de mai sus, plata pensiei de serviciu se suspendă până la încetarea reîncadrării.

Fostul procuror militar Dan Voinea a declarat, miercuri, pentru NewsIn, că va depune la CSM o cerere pentru a reveni în magistratură, după discuţiile cu preşedintele Traian Băsescu privind o eventuală reîntoarcere a acestuia pentru a lucra la dosarul Revoluţiei.

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut, marţi, procurorului general ca parchetul să concentreze resurse umane pentru a creşte viteza de rezolvare a dosarului Revoluţiei şi a spus că va discuta cu premierul găsirea unei soluţii legale ca generalul Dan Voinea să lucreze din nou pe acest dosar dacă doreşte.

Şeful statului a decis, după ce a ascultat mai bine de o oră şi jumătate problemele revoluţionarilor, să ceară instituţiilor abilitate să grăbească rezolvarea dosarului Revoluţiei şi, constatând că generalul Dan Voinea se bucură de încrederea revoluţionarilor, a decis să găsească o soluţie legală pentru ca acesta să reia lucrul la dosar.

"Vom vedea cum facem, dacă este legal ca domnul Voinea să poată să revină pe dosarul Revoluţiei, în cazul în care doreşte", a spus Băsescu, arătând că premierul a introdus o piedică legală în calea acestui demers prin legea care interzice cumulul pensie -salariu la stat. Revoluţionarii au spus în repetate rânduri, în cadrul întâlnirii, că Voinea a fost singurul care a lucrat în mod real la soluţionarea acestui dosar.

"Lucrurile vor merge înainte, eu nu am avut obiceiul să urmăresc vreun dosar, singurele dosare despre care mă interesez oarecum sunt cele despre terorism. Aici mi s-a părut că implicarea politică e atât de mare, încât măcar dacă aş suna o dată să întreb care e soarta dosarului şi s-ar considera că este intervenţie politică. Vă poate confirma domnul Dan Voinea, cât a fost pe dosar nu a auzit de vreun telefon de la preşedinte, nu am vrut să existe niciun fel de suspiciune că aş împinge lucrurile într-o parte sau în alta", a spus şeful statului, justificându-se pentru necunoaşterea dosarului Revoluţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a primit, marţi, la Palatul Cotroceni, o delegaţie a Asociaţiei 21 Decembrie condusă de Doru Mărieş, din care au făcut parte şi avocaţii Antonie Popescu şi Ionuţ Matei, vicepreşedintele Alianţe Civice, Sorin Ilieşiu, dar şi fostul procuror militar Dan Voinea, împreună cu George Costin, de la Blocul Naţional al Revoluţionarilor, şi Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara.

Băsescu a semnat, în mai, decretul de eliberarea din funcţie a procurorului militar Dan Voinea, după ce, pe 1 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea prin care acesta cerea instanţei suspendarea deciziei CSM de a da aviz pentru revocarea sa din funcţie.