MENIU

Copos a fost "regizorul şi scenaristul" afacerilor din dosarul Loteria II, potrivit DNA

foto: NewsIN

George Copos, Camelia Voiculescu şi celelalte 11 persoane trimise în judecată în dosarul Loteria II ar fi vândut şi revândut 40 de spaţii comerciale, obţinând venituri de peste 23.800.000 lei, bani care au fost apoi "spălaţi", Copos fiind "regizorul şi scenaristul" afacerii, conform rechizitoriului.

Majoritatea acestor spaţii comerciale la care se face referire în rechizitoriul dosarului Loteria II au fost vândute şi Loteriei Române, această afacere ajungând deja în instanţă în 2006. Practic, rechizitoriul din decembrie 2008 al procurorilor DNA arată cum spaţiile respective au ajuns în proprietatea Ana Electronic şi apoi revândute, inclusiv Loteriei.

"Prin operaţiuni de stratificare, Gheorghe Copos şi celelalte 12 persoane cercetate în dosarul Loteria II ar fi vândut şi revândut 40 de spaţii comerciale, preluate de Ana Electronic, care ar fi fuzionat prin absorbţie cu Fast Service Electronica, obţinând venituri  de peste 23.800.000 de lei, sumă ce a intrat în circuitul spălării de bani prin mai multe firme", arată procurorii în rechizitoriul Loteriei II. Astfel, procurorii îl acuză pe George Copos că „deşi nu a efectuat în nume personal niciuna dintre operaţiunile descrise, şi anume operaţiuni legate de acţiunile SC Ana Group SA şi SC Ana Imep, faptul că este scenaristul şi regizorul acestei puneri în scenă rezultă în termeni indubitabili”, se mai arată în rechizitoriu.

Procurorii DNA consideră că operaţiunile de vânzare-revânzare a spaţiilor comerciale preluate de  Ana Electronic după privatizare în 2002 şi transferurile bancare între firmele grupului Ana, în care acţionar majoritar e Gheorghe Copos, au făcut parte dintr-o „inginerie financiară de spălare a titlurilor de participare”. Procurorii susţin că reprezentanţii Ana Electronic au încercat să evite şi plata unui impozit de 25% prin interpunerea unor persoane în procesul de vânzare-cumpărare a titlurilor. „Ingineria financiară” prin care s-a realizat privatizarea Electrica, devenită ulterior Ana Electronic, reprezintă operaţiuni de plasare, stratificare şi integrare a acestor titluri de participare, precizează procurorii. Operaţiunea de plasare a constat în fuziunea prin absorbţie a Fast Service Electronica cu Ana Electronic, conform anchetatorilor.

În rechizitoriu se mai arată că "stratificarea" s-ar fi făcut prin operaţiuni de vânzare-revânzare a activelor preluate prin fuziune de la Fast Service Electronica şi de transfer al sumelor obţinute din vânzarea lor către firmele din Grupul Ana, pe care Copos le controla, arată anchetatorii. "Având concursul fraudulos al principalilor săi colaboratori Vasile Bontaş, Giulio-Giuzepe Roza şi Octavian Juncu, învinuitul Gheorghe Copos a conceput un plan prin care să spele titlurile de participare ilegal obţinute", se specifică în rechizitoriu.

"Integrarea" este operaţiunea finală, în care sumele obţinute prin stratificare, reprezentând aproximativ 23.800.000 lei urmau să reintre spălate în circuitul comercial la dispoziţia lui George Copos sau a apropiaţilor, se mai arată în documentele de la dosar.

Procesul Loteria II, în care fostul vicepremier George Copos, fostul ministru al comunicaţiilor Sorin Pantiş şi Camelia Voiculescu au fost trimişi în judecată de DNA, pentru manipularea pieţei de capital, va începe pe 22 ianuarie la Tribunalul Bucureşti. Tribunalul Bucureşti a fixat acest termen după ce, pe 29 decembrie 2008, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe cei trei - alături de alte zece persoane - fiind acuzaţi de manipulare a pieţei de capital, după ce o societate a lui Copos a creat un prejudiciu de 600.000 de dolari Fondului Proprietăţii de Stat. 

În dosarul Loteria, ajuns în 2006 în instanţă, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată, pentru evaziune fiscală, pe George Copos - fost vicepremier în cabinetul Călin Popescu Tăriceanu, Roza Gilio Giuzepe - cetăţean român, acţionar la  SC Ana Electronic SA, SC Ana Gup SA şi Ana Pan SA, administrator unic  la SC Rom Tour G.M. IMPEX SRL, şi membru fondator al Fundaţiei "PRORAPID" şi Ioan Stelian Raţiu - administrator la SC Transilvania International.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată, pentru complicitate la evaziune: Nicolae Cristea - fost director general şi preşedinte al  Consiliului de Administraţie (CA) în cadrul Companiei Naţionale Loteria Română , în prezent consilier în cadrul CNLR, şi membru fondator al Fundaţiei "PRORAPID", şi Gabriel Rogoveanu - agent imobiliar Euroest Invest SRL. 

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada iulie – decembrie 2004, George Copos şi Giuzepe Gilio Roza, împreună cu Nicolae Cristea şi Gabriel Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata către stat a unor impozite în valoare de peste un milion de euro (aproximativ 39,5 miliarde lei vechi).  Ei sunt acuzaţi de procurorii anticorupţie că au ascuns sursa impozabilă din tranzacţia prin care Ana Electronic a vândut 38 de spaţii comerciale către Loteria Română.  

Procurorii suţin că George Copos şi Giuzepe Roza au vândut fictiv cele 30 de spaţii comerciale către 12 persoane fizice, imediat ce firma Ana Electronic a primit de la Loteria Naţională înştiinţarea potrivit căreia compania naţională acceptă achiziţionarea celor 38 de spaţii oferite de firma lui Copos. Preţul de vânzare, de la Ana Electronic la soţii Ginea, a fost de aproape patru ori mai mic decât preţul la care au fost cumpărate, ulterior de Loterie. "După circa 7-10 zile, aceleaşi spaţii comerciale au fost revândute de persoanele interpuse  către Compania Naţională Loteria Română (CNLR), la aceeaşi valoare cu  cea trecută în oferta iniţială a SC ANA ELECTRONIC SA  şi aprobată de AGA din cadrul CNLR, adică 211.407.008.288 lei vechi. Persoanele fizice interpuse nu au văzut aceste 12 spaţii,  inculpatul Gheorghe Copos fiind cel care le-a propus cumpărarea lor, spunându-le că CNLR este interesată de achiziţionarea spaţiilor, însă  la preţuri mult mai mari. De altfel, cei doi interpuşi nu aveau banii necesari plăţii, aceştia achitând către SC Ana Electronic contravaloarea spaţiilor, abia după ce au primit o parte din bani de la CNLR".