MENIU

Copiii români ai căror părinţi lucrează în ţările UE pot primi alocaţie şi în statele respective

Foto: RTV

Copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate şi care primesc alocaţie în România pot primi şi diferenţa de alocaţie din ţara în care lucrează părinţii lor, potrivit legislaţiei europene, informează Asociaţia Alternative Sociale şi Fundaţia Unidea.

Sunt ţări în Uniunea Europeană care oferă copiilor o alocaţie de zece ori mai mare decât cea oferită de statul român. De exemplu, în Germania alocaţia este de 150 de euro iar, în România, acesta este de aproximativ 15 euro. În acest caz, copilul al cărui părinte lucrează, cu acte legale, pe teritoriul altui stat european, ar putea să primească diferenţa de 135 de euro.

Pentru ca părintele să poată beneficia de diferenţa de bani dintre alocaţia oferită de România şi cea pe care o dă statul în care munceşte, acesta trebuie să facă câteva demersuri birocratice, şi să se adreseze atât autorităţilor ţării pe teritoriul căreia lucrează cât şi autorităţilor ţării de origine. Părintele trebuie să se adreseze primăriei localităţii unde are domiciliu pentru a fi îndrumat către autoritatea care îi poate elibera un formular tip pe care trebuie, mai apoi, să-l completeze şi să-l trimită în România la Agenţia de Plăţi şi Prestaţii Sociale. Formularul completat în România trebuie trimis la autoritatea din ţara în care lucrează cetăţeanul român.

Diferenţa de bani provine de la statul în care lucrează  părintele, iar banii sunt ridicaţi, din aceeaşi ţară, indiferent dacă copilul locuieşte sau nu în aceaşi loc cu părintele său.

Ileana Savu, secretar de stat - Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) a declarat că în România sunt aproximativ 100.000 de copii rămaşi singuri acasă, dar recunoaşte că informaţiile pe care le deţine APDC nu sunt complete. "Foarte mulţi părinţi pleacă fără ca autoritatea să ştie acest fapt. Acest lucru se întâmplă deoarece părinţii se tem că statul român le va lua copiii sau vor fi traşi la răspundere de Autoritatea pentru Protecţia Copilului."

Potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Alternative Sociale, în colaborare cu UNICEF, încă din 2007, doar în zona Moldovei erau peste 100.000 de minori care aveau unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

Asociaţia Alternative Sociale alături de Fundaţia Unidea, au luat iniţiativa de a lansa o campanie de informare deoarece sunt foarte puţini părinţi beneficiază de prevederile ordinului Consilului Europei care prevede drepturi egale pentru copii tuturor celor care lucrează pe teritoriul unei ţări europene.