MENIU

Conducerea General Motors s-a întâlnit pentru a discuta planul de intrare în faliment

Foto: caradvice.com.au

Conducerea General Motors s-a întâlnit pentru a discuta procedurile privind intrarea în faliment, în contextul în care vânzările grupului au fost decimate de criză şi a primit ajutoare de stat de 20 miliarde dolari, scrie BBC.

Administraţia Obama a oferit GM un răgaz ce expiră la data de 1 iunie pentru a prezenta un plan viabil de restructurare, în caz contrar alternativa reprezentând-o falimentul. Preşedintele american Barack Obama va oferi detalii legate de operaţiunea de restructurare.

Divizia europeană a GM, care produce mărcile Vauxhall şi Opel, nu va intra sub incidenţa legii falimentului, după semnarea unui acord cu producătorul canadian de piese auto Magna, ce s-a angajat să cumpere GM Europe.

Sindicatele se tem însă că uzinele Vauxhall din Luton şi Ellesmere Port, care au 5.500 de angajaţi, ar putea fi afectate de concedieri.

General Motors Corp., cel mai mare constructor auto american, a eşuat în încercarea de a convinge 90% din deţinătorii de obligaţiuni să le schimbe în acţiuni. Restructurarea datoriilor de 27,2 miliarde dolari era una dintre condiţiile impuse de Trezoreria SUA pentru evitarea intrării GM în faliment.

Grupul auto avea active de 91 miliarde dolari la finele lui 2008. Analiştii atrag atenţia că intrarea în faliment a grupului va fi mult mai complicată decât cea a companiei rivale Chrysler, care nu are afaceri foarte extinse în afara graniţelor.   Spre deosebire de Chrysler, companie ale cărei datorii sunt deţinute de zeci de instituţii financiare, datoriile GM sunt distribuite între 120 de instituţii de acest fel şi 100.000 de investitori individuali.

Conform planului de restructurare publicat pe 27 aprilie, GM a decis să desfiinţeze marca Pontiac, să închidă alte două fabrici şi să elimine alte 7.000 de locuri de muncă până la sfârşitul anului.
Mai multe articole despre:
discuţii plan General Motors faliment