MENIU

Comisia pentru buget din PE a votat alocarea a 11,8 milioane euro pentru inundaţiile din România

Foto: destinatiieuropene.ro

Comisia pentru buget a Parlamentului European (PE) a votat în unanimitate alocarea a 11,8 milioane euro către cele cinci judeţe din nordul şi nord-estul României care au fost grav afectate de inundaţii în iulie 2008, potrivit unui comunicat transmis marţi de biroul de presă al PD-L.

"Votul a fost precedat de o audiere privind cererea României, pe parcursul căreia Gheorghe Flutur şi Constantin Simirad, preşedinţii Consiliilor Judeţene Suceava, respectiv Iaşi, au intervenit pentru a susţine cauza României", se arată în comunicat.

Banii - care ar putea ajunge în maximum şase luni în zonele afectate - vor fi orientaţi spre reabilitarea infrastructurii de transport şi apă şi măsurilor de prevenire a unor asemenea dezastre în viitor în Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi şi Neamţ care, în urma inundaţiilor din vara anului trecut, au suferit pagube totale de peste 471 milioane de euro.

Preşedintele CJ Iaşi, Constantin Simirad, declarase, luni, că merge la Bruxelles în 24 februarie pentru a susţine în comisia de bugete a Parlamentului European necesitatea alocării de fonduri europene pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor din nordul Moldovei, din iulie 2008.

În octombrie 2008, autorităţile române au solicitat un sprijin comunitar din Fondul de Solidaritate după ce inundaţiile din luna iulie au făcut pagube directe de 471,4 milioane euro în nordul şi nord-estul României. Suma reprezintă aproximativ 83% din pragul de alocare a unei finanţări prin Fondul de Solidaritate, valoarea pagubelor pentru care Comisia Europeană începe să aloce bani fiind de 566,8 milioane euro.

Conform amendamentului adus de autorităţile române la bugetul UE, inundaţiile au afectat, printre altele, 39.214 hectare de teren agricol şi 240 hectare pădure, 1.949 km de drumuri, 2.000 de poduri şi 87,6 km de maluri şi baraje. De asemenea, autorităţile române au explicat că drumurile de la frontiera României cu Republica Moldova şi Ucraina au fost inundate, fapt ce a afectat semnificativ schimburile economice transfrontaliere.