MENIU

Ciolacu, despre majorarea pensiilor: "Haideți să nu fim empirici și înguști la minte!" MESAJUL tranșant transmis colegilor liberali

Marcel Ciolacu / Foto: Inquam Photos

Liderul PSD Marcel Ciolacu a transmis, luni, un mesaj extrem de tranșant partenerilor de Coaliție legat de principalele direcții pe care ar trebui să le aibă în vedere Coaliția în perioada imediat următoare înainte de a ieși în spațiul public cu procente privind majorarea pensiilor, care să creeze o așteptare în rândul oamenilor. Mai mult, Ciolacu l-a arătat cu degetul pe fostul premier liberal Florin Cîțu, care a mărit deficitul bugetar al României, dar și pe ministrul în funcție al Energiei Virgil Popescu, despre care a spus că nu a luat nicio măsură pentru a proteja populația de scumpiri.

"Parerea mea e să mărim (pensiile - n.r.) și mai mult decât rata inflație, ca să fim foarte liniștiți", a afirmat, ironic, Ciolacu.

Liderul PSD a explicat ca "nu poți sa construiesți un buget sănătos dacă nu ai rezolvat paroblema energiei pentru că nu aid e unde să ai (resurse - n.r.)".

"Prioritatea e legislația pe energiei, să închidem ordonanșa din Parlament. A doua prioritate e să închidem odată cu pensiile speciale fiindcă îl avem și jalon până pe 31 decembrie. Din acel moment ministrul de Finanțe își poate construi și poate să spună foarte clar: <<Domne, avem un deficit...>>, deficit asumat de un premeir PNL dinainte. Pot să îi spun și numele. Este Citu, care a avut deficit de 10% și a făcut acord cu Uniunea când toate țările au depășit deficitul în perioadă de pandemie, dar n-a îndrăznit nimeni din toată Europa - îna fară de Cîțu - să îl ducă la 10%. După ce avem toate aceste cifre, atunci vine ministrul de Finante si spune: <<Pentru 10% e un efort bugetar de..., pentru 15% - und eficit bugetar de >>.

Noi vorbim de un procent de mărire a punctului de pensie. Cand ai o pensie de 10.000 de lei, o mărire de 15% e corespunzătoare celor 10.000 de lei. Când ai o pensie de 1.500 de lei, 15% - nominal -  e corespunzătoare la 1.500. 

Eu cred că avem datoria să ajutăm pe toată lumea în această perioadă de iarnă. În momentula cela venim cu mai multe variante pe categorii. Vrem să fim empirici și înguști la minte și vorbim doar de un procent fără să ținem cont de o realitate a României. Nu ai voie diferențiat pe punctul de pensie că nu e constituțional. Poți să vii cu anumite ajutoare punctuale... Hai să închidem cu energia și cu pensiile speciale, să vedem ce bani luam de acolo prin impozitare și pe urmă venim foarte aplicat. E foarte ușor să vorbești un procent.", a declarat Marcel Ciolacu. 

Social-democratul nu s-a oprit insa aici. Din contra, el a răbufnit și în ceea ce-l privește pe ministrul Virgil Popescu.

"Nu e în stare ministrul Energie să vă spună (cum statu lucrurile - n.r.). De aceea vin și vă explic că trebuie să venim cu o formulă predicitibilă ca să nu mai pățim ce pățim acum (...). Credem toți, inclusiv ei (liberalii - n.r.), atâta minte au, că noi trebuie să compensăm din banii nostri, ai tuturor diferența între 450 și 3000, cât au vândut ei speculativ. Înseamnă ca suntem nebuni la cap. 

Eu vorbesc cu dumneavoastră despre o decizie politică. Legislația secundară o face ANRE. Nu sunt eu de vină, PSD, că cineva a vândut energia pe acest an și 60% din cea pe anul viitor. Eu nu am citit o hârtie micuță, A4, cu politica pe energie de la ministrul Energiei, de când a început criza. 1,3 lei kWh e un preț maximal, dacă scade piața, scade și prețul. Rămâne acel barem de 0,68 de bani, noi decidem dacă vrem să folosim bani europeni. Nu va rămâne niciodată România fără energie, că nu poți mai mult de 2.000 nici să scoți, nici să exporți. Se poate închide un reactor, câteva zile.

Există furnizori care au diferite tarife, dar e nevoie ca prețul să știe un preț maximal, de la cât plătim compensarea ca să avem un buget clar. Să venim la TV să anunțăm concret cu cât creștem pensiile, de la cât compensăm, să nu mai lăsăm lucrurile să decurgă în mod populist", a explicat Ciolacu.