MENIU

Charlie Chaplin visa să joace rolul unui Napoleon conştient de ororile războiului

Foto: sidereel.com

Visul lui Charlie Chaplin era să-l întruchipeze pe împăratul Napoleon, pentru care actorul avea o fascinaţie aparte, dezvăluie o cercetătoare a cinematecii din Bolonia, care găzduieşte cea mai bogată arhivă de documente despre Chaplin.

La Bolonia sunt păstrate sute de pagini cu însemnări ale actorului, despre filmul consacrat lui Napoleon pe care îl pregătea, inclusiv note vaste, detalii tehnice ale filmării şi descrieri ale scenelor.

Filmul la care visa Chaplin ar fi urmărit campania din Italia a lui Napoleon, dublată de povestea iubirii dintre împărat şi vicontesa de Beauharnais, Josephine. Pacifist convins, Chaplin şi-ar fi dorit un Napoleon care să conştientizeze dezastrul războiului pe care el însuşi îl cauzase. După exilul pe insula Sfânta Elena din Atlantic, omul care a făcut Europa să tremure s-ar fi întors într-o Franţă devastată de război. Pentru a-şi câştiga existenţa, Napoleon devine, în viziunea lui Chaplin, un profesor de istorie care-şi învaţă elevii despre consecinţele nefaste ale conflagraţiilor. În cele din urmă însă, spune povestea, Napoleon revine la comanda armatelor, dar puterea îl duce în cele din urmă la piezanie.

Charles Spencer Chaplin, fiul unui cabaretist, a fost descoperit de Mack Sennett, în timpul unei apariţii în America a companiei teatrale a lui Fred Karno, din care făcea parte. În 1913, actorul semnează un contract pentru filmele produse de Compania Keystone a lui Sennett." Kid Auto Races at Venice" (1914) este filmul în care se naşte celebrul vagabond cu mustaţă,  pantaloni largi, pălărie de melon şi baston, care va deveni personaj în zeci de pelicule.

Împreună cu Mary Pickford, Douglas Fairbanks şi D.W. Griffith, Charlie Chaplin fondează compania United Artists. Chaplin a regizat, a interpretat rolul principal, a scris scenariul, a produs şi compus muzica comediilor sale de lung metraj.

În 1945, a început să lucreze la "Monsieur Verdoux" (1947), iar în 1952 lansează cel mai bun film sonor al său, "Limelight", în care joacă şi  Buster Keaton. În acelaşi an a fost acuzat de autorităţile americane ce ar avea tendinţe comuniste. Chaplin a părăsit Statele Unite, plecând în Elveţia, unde a mai făcut două filme , "A King in New York" (1957) şi ultima sa peliculă, " A Countess from Hong Kong" (1967), ce-i avea în distribuţie pe Marlon Brando şi Sophia Loren.

Charlie Chaplin a murit în somn, în noaptea de Crăciun a anului 1977.