MENIU

Cele mai cumplite accidente feroviare din România - VEZI FOTO

<p>TRAGEDIE &icirc;n Franţa: Un tren a deraiat, zeci de persoane sunt prinse sub vagoane</p>
Foto: Realitatea Tv
Foto: Realitatea Tv
Foto: Realitatea Tv
Foto: RTV - Accident pe Valea Călugărească
Foto: RTV
Foto: RTV
Foto: RTV
Foto: RTV

Trei accidente feroviare s-au produs luni în mai puţin de 24 de ore. În ultimii doi ani, însă numărul accidentelor feroviare a fost destul mare. Cele mai multe accidente s-au produs din vina şoferilor care nu au respectat semnalele luminoase de la trecerile peste calea ferată.

În primul accident, de luni, din judeţul Dolj locomotiva şi opt vagoane ale unui tren accelerat au deraiat. Ministrul Transporturilor, a lansat ipoteza că şuruburile care fixau şina erau desfăcute. 15 pasageri au ajuns la spital. Motivele accidentului rămân un mister. Conductorul trenului a declarat că circula cu viteză regulamentară (100 km/oră) şi că nu a avut niciun obstacol în faţă.

Un al doilea accident s-a produs în Dâmboviţa, la Gura Ocniţei. Un marfar a lovit un camion încărcat cu cărămidă. Şoferul a reuşit să sară din cabina autocamionului înainte de impact. Circulaţia  a fost blocată pe tronsonul Târgovişte-Ploieşti.

În urmă cu doi ani, la aceeaşi trecere de cale ferată din Gura Ocniţei s-a produs una dintre cele mai mari tragedii de pe căile ferate româneşti. Opt oameni au murit şi alţi 27 au fost răniţi după ce un autocar a fost lovit în plin de un tren personal. Cele aproape 40 de persoane care se aflau în autobuz se întorceau de la o nuntă.

Tot luni, câteva ore mai târziu, un al treilea accident feroviar s-a produs în Boju, judeţul Cluj. Un tren cu 36 de vagoane care transporta produse petroliere a deraiat. Şapte vagoane au au căzut de pe şine, iar din ele a început să se scurgă produse petroliere.

Acum o lună, în judeţul Iaşi, un tren s-a ciocnit de un microbuz, în apropiere de comuna Scânteia. 13 persoane şi-au pierdut viaţa.
Şoferul microbuzului nu a respectat semnalele acustice de la trecerea peste calea ferată şi a fost surprins de tren. A fost unul dintre cele mai cumplite accidente feroviare produse în România.

Anul trecut în apropiere de Valea Călugărească, un tren a deraiat. În urma accidentului, o tânără de 17 ani din Focşani a murit, iar alţi patru pasageri au fost răniţi. Cei peste 100 de pasageri spun că au trecut prin momente de groază. La sfârşitul lunii iunie, un tânăr de 25 de ani a ajuns în comă la spital după ce a fost lovit de un tren în apropierea haltei Mârşa, din judeţul Sibiu.Chiar în aceeaşi seară comuna bihoreană Cefa un tractorist a murit lovit de rapidul Timişoara - Oradea. Bărbatul se întorcea de la câmp şi a vrut să treacă linia ferată, dar nu s-a asigurat.

Două luni mai târziu, în luna iulie, un bărbat şi trei copii şi-au pierdut viaţa după ce maşina în care se aflau a fost lovită de un tren, la o trecere de cale ferată din localitatea gorjeană Budieni. După două săptămâni, alte două persoane, au fost rănite într-un accident feroviar. O maşină a fost lovită de tren în localitatea Lugoj din Timişoara.

În luna septembrie 2008, un mecanic de locomotivă şi un angajat al societăţii Heidelberg din judeţul Neamţ şi-au pierdut viaţa, într-un accident feroviar petrecut în curtea societăţii.
Trenul care a provocat accidentul a rămas fără frâne şi s-a ciocnit frontal, în curtea fabricii de ciment din Taşca, cu un alt tren care staţiona. În urma impactului, mecanicul de locomotivă a murit, în timp ce un lăcătuş mecanic, angajat al Carpatcement, a sărit din tren în timpul mersului şi a decedat în urma unor contuzii multiple.

O lună mai târziu, un tren personal a deraiat la Comăneşti, judeţul Bacău. Trenul a deraiat în urma impactului cu un tir care a trecut fără să se asigure pe calea ferată. Din fericire nimeni nu a fost rănit. La sfârşitul lunii noiembrie,  o femeie şi doi bărbaţi au murit pe loc după ce maşina în care se aflau a fost izbită în plin de un tren. Accidentul s-a petrecut în judeţul Bihor, într-o localitate situată la 5 km de Oradea. Şoferul autoturismului a ignorat semnalele vizuale şi sonore care au anunţat trecerea unui tren.

Anul trecut, cele mai multe accidente s-au petrecut din neatenţia şoferilor, care nu au respectat semnalele luminoase de la trecerea peste calea ferată. Anul acesta, e lângă accidentele feroviare în care sunt implicate maşini, au apărut şi accidente de tren în care nu au fost implicat niciun obstacol.

De la 1 decembrie, CFR va plăti pentru rănirea sau decesul pasagerilor, pierderea bagajelor sau întârzierile, conform unui regulament al Parlamentului European
şi al Consiliului cu privire la drepturile şi obligaţiile pasagerilor din transportul feroviar. În caz de deces, despăgubirea este de minim 21 de mii de euro, iar pentru o simplă întârziere pasagerii au dreptul să primească înapoi chiar şi jumătate din preţul biletului.

Mai multe articole despre:
soferi accident feroviar tren căi ferate