MENIU

Ceartă la Institutul Clinic Fundeni din cauza roboţilor chirurgicali

Foto: biomed.brown.edu
În România utilizarea roboţilor chirurgicali naşte controverse între medici

Oferă noi viziuni asupra organului care trebuie operat şi îi ajută pe medici în timpul intervenţiei. Vorbim de roboţii chirurgicali, care sunt din ce în ce mai folosiţi în întreaga lume. În România, utilizarea acestor roboţi naşte controverse între medici.

La Institutul Clinic Fundeni se folosesc de un an într-un program pilot derulat de Ministerele Sănătăţii şi Educaţiei. Unii medici vor să ceară extinderea proiectului pe care îl consideră de mare ajutor. În schimb, alţi doctori susţin că noua tehnologie e prea costisitoare.

200 de operaţii au fost făcute în 2008 la Institutul Clinic Fundeni cu ajutorul robotului chirurgical. Unii medici de aici susţin noua tehnologie care le oferă un control mai bun asupra pacientului.

Directorul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic, Irinel Popescu, a declarat că "este nevoie de această metodă de chirurgie".

"A fost o şansă pentru chirurgia din România" a adăugat Irinel Popescu.

De cealaltă parte, şeful Clinicii de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal din cadrul Spitalului Clinic Fundeni, Ionel Sinescu, suţine că s-au cheltuit foarte mulţi bani pe operaţiile cu robotul chirurgical. În opinia sa, cu sumele respective ar fi putut fi operaţi mii de pacienţi, nu doar câteva sute.

Acesta spune că "practic pentru fiecare operaţie robotică sunt alocaţi 10.000 de euro şi nu s-au obţinut niciun fel de progrese în ceea ce priveşte eficacitatea tratamentului oncologic, nici cu chirurgia laparoscopică nici cu cea robotică, nu s-a obţinut niciun fel de progres".

Robotul chirurgical de la Institutul Fundeni a costat peste două milioane de euro. 

Mai multe articole despre:
spital medici ceartă costuri robot chirurgical