MENIU

Cât ne va costa căldura în acestă iarnă

Foto: tmctv.money.ro

În acest an, preţul gigacaloriei se va menţine la nivelul celui din 2008. Cel mai puţin vor plăti cei din Bucureşti şi Constanţa, în ambele oraşe preţul gigacaloriei fiind de doar 119 lei. Chiar şi aşa, mulţi români aleg să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire. Zeci de mii de români vor apela în această iarnă la metode alternative de încălzire.

''În această iarnă, în Bucureşti, preţul gigacaloriei se menţine la nivelul celui de anul trecut, respectiv 119 lei, în conformitate cu decizia Consilliului general al Municipiului Bucureşti'', a declarat pentru REALITATEA.NET Denisa Bârzoi, purtător de cuvânt RADET.

Acelaşi preţ vor achita în acest an şi constănţenii. Preţul scăzut a avut drept efect şi o scădere a numărului de debranşări. Astfel, în acest an doar 55 de constănţeni au renunţat la sistemul centralizat de încălzire.

Clujenii vor plăti în 2009 chiar mai puţin decât anul trecut. Astfel, dacă în 2008 gigacaloria ajungea la 169 de lei, în acest an va costa doar 165 de lei. Preţul real este 347 de lei, însă scade la 165 de lei ca urmare a subvenţiilor de la bugetul de stat. 

La Iaşi, căldura este foarte preţioasă. CET Iaşi aduce cărbunele tocmai din Africa de Sud. Cele 70.000 de tone de cărbune vor ajunge însă la Iaşi abia în 5-6 noiembrie. În final, ieşenii vor plăti în acest an 175 de lei pe gigacalorie. 

La Timişoara, gigacaloria va costa  163 de lei, la Vaslui 180, iar la Braşov 184. Cel mai scump vor plăti pentru căldură, în această iarnă, cei din Târgu-Mureş şi Alba Iulia, unde gigacaloria ajunge la 193, respectiv 230 de lei. 

Debranşările au continuat şi în acest an

În Braşov, aproape 2.000 de oameni s-au debranşat de la sistemul centralizat de încălzire, din cauza facturilor uriaşe venite iarna trecută. Iarna trecută, braşovenii au plătit chiar şi 1.200 de lei pe lună, pentru un apartament cu trei camere racordat la sistemul centralizat de termoficare. Încălzirea aceluiaşi spaţiu cu o centrală pe lemne costă în jur de 300 de lei pe lună, sau 400, în cazul sobelor pe gaz metan. De altfel, peste 20.000 de apartamente dintre cele 23.000 racordate la sistemul centralizat au rămas fără apă caldă toată vara din cauza datoriilor acumulate de asociaţiile de proprietari către CET.

Mai mult, în municipiul Botoşani, doar 10% dintre locuitori mai sunt branşaţi la sistemul centralizat, potrivit Adevărul.  În acest an, autorităţile locale au interzis debranşările. De altfel, societatea Termica Botoşani este printre fruntaşele din ţară la restanţele la bugetul de stat: 89,2 milioane de lei.

La Galaţi, însă, a crescut numărul celor care se întorc la sistemul centralizat. SC Apaterm Galaţi a înregistrat, în primele zece luni ale acestui an, peste 300 de cereri de rebranşare, în timp ce 180 de familii au renunţat la sistemul centralizat de încălzire, scrie Adevărul.

De altfel, mai multe oraşe din ţară nu mai au de ani buni sistem centralizat de încălzire. 

Locuitorii din Târgu-Jiu nu mai beneficiază de încălzire de la centralele de cartier, fiecare familie montându-şi surse proprii de încălzire. Ultima centrală a fost închisă în 2003. Slatina nu mai are reţea de termoficare de mai bine de 10 ani, iar la Tecuci, sistemul public de încălzire a fost desfiinţat în 2007.
Mai multe articole despre:
căldură RADET CET încălzire termoficare gigacalorie