MENIU

Cât costă educaţia la cele mai bune universităţi din lume

Foto: gallery.hd.org

Universităţile româneşti aproape că nu există în topul celor mai bune universităţi din lume. Cu toate acestea, cer taxe de şcolarizare la nivelul universităţilor de top din Europa. Taxele impuse de universităţile europene clasate în topul 100 al celor mai bune universităţi din lume ajung până la 8.000 euro pe an şi sunt accesibile tuturor studenţilor din România bine pregătiţi.

Universitatea Bucureşti, singura inclusă în topul Times Higher Education, al celor mai bune universităţi din lume, are o taxă de şcolarizare de 2.500 de lei pe an, adică aproximativ 550 de euro. Pentru aceşti bani, studenţii obţin însă cam cea mai slabă educaţie cuantificată la nivel mondial, în concordanţă cu locurile 500-600, între care instituţia este clasată în clasamentul Times.

Alte universităţi, precum Academia de Studii Economice din Bucureşti sau Universitatea ''Al.I. Cuza'' impun şi ele taxe cuprinse între între 500 şi 675 de euro, fără a fi însă luate în considerare în niciun top mondial al calităţii educaţiei. 

Învăţământ de top mondial cu 0 euro

Studenţii români pot obţine o educaţie de top mondial cu aceleaşi costuri din România, iar în unele cazuri chiar şi gratis. Astfel, Universitatea din Copenhaga, clasată pe locul 48 în topul celor mai bune universităţi din lume, nu percepe taxă de şcolarizare studenţilor care provin din ţările UE.  În plus, criteriile de admitere sunt aceleaşi cu cele solicitate studenţilor danezi, calitatea candidaţilor şi nivelul de pregătire fiind elementele esenţiale luare în considerare în procesul de recrutare.

Universitatea din Geneva, Elveţia ocupă locul 68 în topul mondial însă percepe o taxă de şcolarizare comparabilă cu cele impuse de universităţile româneşti: 670 de euro pe an. Universitatea din Amsterdam, ocupantă a locului 53 în topul mondial oferă învăţământ în limba engleză sau olandeză, după preferinţe, în schimbul unei taxe de şcolarizare de 1.565 de euro pe an. Şi la Universitatea din Utrecht (locul 67), se poate studia, la alegere, în engleză sau olandeză, taxa anuală pentru serviciile educaţionale furnizate fiind de doar 1.565 de euro entru acest an universitar şi 1.620 pentru anul 2009-2010. 

Un an la Oxford University costă 3.500 de lire sterline

Universitatea Oxford, aflată pe locul 4 în topul mondial, şi pe doi în cel european, percepe o taxă de şcolarizare pentru studenţii ce provin din UE de 3.500 de lire sterline pe an. Studenţii care nu îşi permit să achite taxa anuală pot beneficia de reduceri de taxe sau burse de până la 2.000 de lire sterline, universitatea britanică remarcându-se prin una dintre cele mai bogate oferte de burse şi reduceri. Astfel de burse şi reduceri sunt extrem de folositoare, având în vedere că întreţinerea ca student la Oxford a fost estimată pentru acest an universitar la 6.500 de lire. 

Educaţia americană rămâne cea mai scumpă din lume. Un an la cea mai bună universitate din lume, Universitatea Harvard costă în anul universitar 2008-2009, 32.500 de dolari. Dacă la această taxă de şcolarizare se adaugă şi taxele pentru serviciile de sănătate sau cele studenţeşti, taxa anuală ajunge la 47.215 dolari. 

Universitatea Yale, considerată a doar cea mai bună universitate din lume percepe o taxă de şcolarizare anuală de 35.300 de euro. La aceasta se adaugă şi banii necesari pentru cazare, masă, cărţi, suma totală ajungând la final de an la 49.000 de dolari.

Politicienii români îşi trimit copiii la universităţi din străinătate

Politicienii români nu au mare încredere în sistemul naţional de educaţie. Drept dovadă, cei mai mulţi politicieni aleg să îşi tirmită copii la universităţi din străinătate. 

Actualul ministru al Economiei, Adriean Videanu a ales pentru fiul său educaţia elveţiană, şi asta începând chiar cu studiile liceale. Andrei-Valentin, primul copil al ministrului, a urmat un liceu din Geneva. 

Adrian Năstase şi-a trimis fiul cel mare să studieze în străinătate. Andrei se specializează în economie la Universitatea din Milano, în timp ce fiica ministrului PSD al Muncii, Maria Sârbu, s-a şcolit la Sorbona.

George Copos, şi-a trimis fiica, Alexandra la Princeton, în Statele Unite ale Americii, iar vicepreşedintele PNL Dan Radu Ruşanu, a ales pentru fiica sa o universitate din Londra.

Mai multe articole despre:
universităţi educaţie taxă Oxford Harvard Yale