MENIU

Carrefour vinde becuri ilegale, KIKA și Kaufland renunţă la acestea

<descriere>

Agent Green a publicat joi ediția a III-a a ghidului \'\'Green my light\'\' în care Carrefour trece pe lista roșie deoarece a început să comercializeze becuri economice ilegale, iar KIKA și Kaufland trec pe verde deoarece nu mai vând astfel de becuri.

Carrefour comercializează becuri economice neconforme cu legea, marca Tendenza, distribuită de S.C.PROMOD.S.R.L. Acceaşi marcă de becuri ilegale se vinde şi la Auchan care este, de asemenea, pe lista roşie a ghidului încă de la prima ediţie.

În plus, Auchan vinde becuri neconfome marca Softlight distribuită de S.C. AV Clima S.R.L şi şi-a îmbogățit portofoliul cu tuburi fluorescente neconforme marca Tungsram importate de SC Electro Daniella Impex SRL. Timbrul verde și simbolul obligatoriu, pubela barată, lipsește la aceste produse. Deși Mr Bricolage a încetat să mai vândă becuri neconforme, firma se regăsește tot pe lista roșie deoarece vinde tuburi fluorescente marca General Electrics Reptilegrow de 15 şi de 30W importate de Temco Lighting S.R.L.

De cealaltă parte, Kaufland a eliminat de pe rafturi becurile neconforme, iar KIKA realizează cea mai spectaculoasă evoluție pozitivă. Dacă la ediția a II-a era pe lista roșie la toate capitolele, la a III-a s-a înverzit complet: a amenajat punct de colectare pentru becurile cu mercur, afișează timbrul verde la raft, comercializează doar surse de iluminat care au imprimate simbolul pubelei barate și date despre producător și s-a angajat să elimine de la 1 ianuarie de pe rafturi toate becurile incandescente mai puternice de 65 W.

”Pasul de rac al Carrefour este surprinzător și dezamăgitor. Nu ne aşteptam să găsim becuri ilegale tocmai pe rafturile lor. Dacă până la sfârșitul anului nu le elimină de pe rafturi le vom confisca și le vom duce la reciclat. Ne bucură în schimb evoluția pozitivă a KIKA care devine astfel alături de Cora și Baumaxx unul dintre cele mai verzi lanțuri de retail din România”, a spus Gabriel Păun,  coordonator media și campanii, Agent Green.

Identitatea producătorului și pubela barată sunt informații obligatorii de oferit consumatorilor pe soclul becului, pe ambalaj şi/sau pe instrucțiunile de folosire. Afișarea la raft și pe documentele de vânzare a timbrului verde reprezintă garanția că becurile economice și tuburile fluorescente care conțin mercur se reciclează și nu se aruncă la gunoi. Magazinele și producătorii cu probleme riscă amenzi de câte 7.500 lei pentru fiecare produs neconform cu legea care trebuie aplicată de ANPC.

Agent Green a sesizat deja în repetate rânduri ANPC și Garda Națională de Mediu în legătură cu becurile economice ilegale, însă acestea nu au reacționat în niciun fel.

\"Ca de obicei, când vine vorba de firme mari, la ANPC se lasă liniștea. Atâta timp cât ANPC nu depinde financiar de supermarket-uri nu le pot înțelege teama. Este timpul să facă controale, să aplice amenzi, să ne completeze eforturile și să ne informeze în legătură cu măsurile luate. Cu alte cuvinte să își facă treaba!\", a încheiat Păun.

Investigațiile Agent Green s-au desfășurat în perioada aprilie-iunie și august-noiembrie 2009 în cele mai mari 24 de lanțuri de magazine care operează în România.  Rezultatele sunt publicate sub forma ghidului ”Green my light” ajuns la ediția a III-a.