MENIU

Boc şi Niţă se războiesc pentru impozitul minim

Foto: RTV

Premierul Emil Boc ameninţă cu extinderea impozitului minim, iar de cealaltă parte, ministrul IMM-urilor, Constantin Niţă se gândeşte la facilităţi.

Premierul e adeptul impozitului şi îl vede ca pe o măsură de eliminare a evaziunii fiscale. Ministrul Niţă susţine însă majoritatea întreprinderilor mici şi mijlocii care consideră că impozitul minim este principalul obstacol în dezvoltarea afacerilor. Concluzia ministrului este întărită şi de un sondaj realizat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Potrivit sondajului realizat în luna iulie, peste 60% dintre intervievaţi susţin că impozitul minim îi împiedică să-şi dezvolte afacerile. În timp ce aceştia îl vor eliminat, premierul îl vrea extins. Emil Boc are planuri mari pentru anul care vine.

"Cred că pentru 2010 trebuie să ne orientăm în ce priveşte impozitul minim cu aplicabilitatea lui în acele domenii şi activităţi unde se justifică şi unde evaziunea fiscală nu poate fi altfel eliminată ", a declarat premierul.

Constantin Niţă spune că trebuie stimulată crearea de întreprinderi mici si mijlocii in perioada urmatoare. De asemenea, potrivit ministrului IMM-urilor trebuie stimulat consumul, iar cei care investesc să fie sprijiniţi din puct de vedere fiscal. "Probabil vom introduce profitul neimpozitat pentru cei care investesc în tehnologie si lucrul acesta va crea o sursă suplimentară de investiţii pentru IMM-uri", a declarat Niţă.

Sondajul realizat de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri arată şi alte mari nemulţumiri ale patronilor de firme, cum ar fi inspecţiile sau controalele. De asemenea, peste 40% dintre patronii chestionaţi s-au plâns de reglementările privind preţurile de pe piaţă sau de administraţia fiscală.

Potrivit aceluiaşi sondaj, întreprinzătorii au fost afectaţi grav de criză. 90% dintre IMM-uri au declarat că au avut vânzari mai mici in acest an, iar peste jumătate dintre aceştia şi-au diminuat afacerile cu până la 50%.

Studiul a fost realizat în luna iulie pe un eşantion de 600 de firme, cu o marjă de eroare de 3%.