MENIU

Balta Mică a Brăilei, un loc unde liniştea este tulburată doar de zborul egretelor

Foto: RTV

La o aruncătură de băţ de oraş, sunt salbe de insule, ostroave, gârle, iezere sau lacuri. La câţiva kilometri de zgomot infernal, e linişte, vegetaţie luxuriantă, păduri de salcâmi şi întinderi mari de nuferi care se deschid la un strop de soare. Şi păsări, multe păsări. Nu este Delta Dunării, ci o copie fidelă a ei, Balta Mică a Brăilei.

Balta Mică a Brăilei se află la doar patru kilometri de oraş. Cu vaporul sau şalupa, călătorul ajunge în inima naturii în doar câteva minute.

Balta Mică a Brăilei se întinde pe 160 de km pătraţi. Jumătate e numai apă. Liniştea care domneşte peste acest ţinut este tulburată doar de zborul egretelor sau de ţipetele cormoranilor lacomi de peşte. Peste 200 de specii de păsări îşi împart un tărâm de poveste.

Vulturul codalb este cea mai mare specie de acvilă din Europa şi a patra ca mărime din lume. În Balta Mică a Brăilei au fost găsite trei cuiburi ale vulturului codalb, însă puţini au fost cei care au văzut păsările de aproape. 

Turiştii ascultă cu nesaţ şi legenda lui Terente, celebrul bandit care a trăit în zona Brăilei. Amant focos şi extrem de viril, se spune că Terente a iubit sute de femei. Dar a avut şi alte păcate. A omorât oameni, a scăpat de două ori din puşcărie, prăda vasele pline de mărfuri care veneau pe Dunăre şi ani, de-a rândul, când se ascundea oamenii legii, fugea în Balta Mică a Brăilei.

În Balta Mică sunt şapte trasee marcate. Pentru că aria este protejată, în fiecare zi pot veni doar 25 de turişti în acest colţişor de deltă.

 

Mai multe articole despre:
Brăila Ostrov insulă All Inclusive