MENIU

ANFP a descoperit multe ilegalităţi la trei primării din judeţul Braşov

Foto: 1235.ro

Corpul de Control al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) a descoperit la trei primării din judeţul Braşov o serie de ilegalităţi, de la sporuri acordate ilegal funcţionarilor publici şi până la modificarea ilegală a organigramei primăriei.

Preşedintele ANFP, braşoveanul Szakal Andraş, a declarat duminică, la o conferinţă de presă a PD-L Braşov, că toate aceste ilegalităţi vor fi sancţionate drastic, primăriile respective urmând să fie amendate sau se va merge chiar şi până la sesizarea Parchetului în legătură cu unele dintre acestea.

ANFP a verificat primăriile din Feldioara, Lisa şi Făgăraş, precum şi APIA, Direcţia Judeţeană de Statistică şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice, printre neregulile constatate numărându-se sporuri ilegale, care dublează salariile funcţionarilor publici din primării, concursuri pentru posturi în administraţia publică organizate fără respectarea legii şi documente cu corecturi şi ştersături.

"Dacă la instituţiile deconcentrate lucrurile stau bine din punct de vedere al legalităţii, cu mici excepţii nesemnificative, care vor fi remediate în următoarea perioadă, la cele trei primării pe care le-am verificat am constatat situaţii deosebit de grave. Este strigător la cer ce se întâmplă în aceste primării", a afirmat Szakal.

Preşedintele ANFP a dat ca exemplu situaţia din comuna Lisa, unde angajaţii primeau spor de toxicitate sau de mobilitate fără ca vreunul dintre ei să vină în contact cu substanţe toxice ori să fie obligat la deplasări lungi în interesul serviciului şi la distanţe mari de localitatea de domiciliu. Tot la Lisa, funcţionarii primeau şi spor de dispozitiv, un spor care, prin lege, se acordă doar angajaţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, dar şi spor de... pensionare. Salariile acestor funcţionari erau lunar rotunjite şi cu indemnizaţia de hrană, ajutoare de sărbători, spor de ţinută decentă sau tichete cadou, acordate în baza contractului colectiv de muncă. Toate aceste sporuri aveau drept consecinţă dublarea veniturilor lunare ale angajaţilor Primăriei comunei.

La Primăria din Făgăraş, inspectorii ANFP au descoperit că şefa Biroului Strategii, Programe şi Achiziţii Publice primea 75% "spor de condiţii", fără ca nimeni să poată preciza ce înseamnă acest spor şi care este baza lui legală. O constatare gravă a fost făcută la Primăria Făgăraş, unde inspectorii ANFP au descoperit că s-au operat corecturi în statul de funcţii şi în organigrama instituţiei după ce aceste documente fuseseră aprobate de ANFP şi Consiliul Local, ilegalitate cu privire la care ANFP va sesiza Parchetul, fiind vorba de un caz de fals în declaraţii.

Şeful ANFP spune că toate aceste sporuri şi beneficii salariale acordate la cele două primării sunt ilegale atât timp cât ele au fost acordate prin contractele colective de muncă.

"Chiar dacă ar avea aprobarea Consiliului Local sau a Consiliului Judeţean, aceste sporuri ar fi tot ilegale. În conformitate cu OUG nr. 6, care reglementează salarizarea angajaţilor din sistemul public, sporurile funcţionarilor se acordă prin lege, nu prin hotărâri de CL sau CJ", a explicat Szakal, care a mai precizat şi că rapoartele de control vor ajunge la Curtea de Conturi şi la Ministerul Finanţelor, care vor începe controale proprii.

Primăriile din Lisa şi Făgăraş vor fi sancţionate, spune şeful ANFP, şi pentru organizarea deficitară a unor concursuri de ocupare a posturilor publice, dar şi pentru nedepunerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese, care nu doar că nu erau postate pe site-urile instituţiilor, ci nici măcar nu erau întocmite.

"Toate aceste constatări vor atrage după sine amenzi. Din păcate, amenzile vor merge spre instituţie, nu spre o persoană, ceea ce probabil va afecta bugetul. Însă vom sugera ca instituţia să se îndrepte apoi spre persoana care nu şi-a respectat atribuţiile", a mai spus Szakal Andras.

Mai multe articole despre:
Făgăraş sporuri sporuri ilegale