MENIU

ANAF loveşte din nou: mii de prahoveni, taxaţi "din burtă" cu 464 lei

<p>Impozitul "american", criticat de americani</p>

După scandalul din urmă cu câteva luni din judeţele Argeş şi Arad, când mii de copii s-au trezit cu datorii la stat pentru alocaţii, iar Guvernul Ponta s-a sesizat să emită amnistii generale, ANAF loveşte acum în Prahova cu o altă măsură din acelaşi tip.

În aceste zile, prahovenii s-au trezit cu o avalanşă de somaţii de plată pentru regularizarea CAS-ului din 2012. Pentru dividende de 10 lei sau dobânzi bancare modice, oamenii au de plătit suma standard de 464 lei.

Au fost puşi la plată aproape 29 de mii oameni din judeţ, potrivit Stiri.TVR.ro.

În ultimele  24 de ore, sute de oameni au venit la sediul Finanţelor publice din Prahova pentru a se lămuri de ce trebuie să dea bani statului. De vină pentru haosul provocat ar fi sistemul informatic care generează decizia de regularizare a CAS-ului.

Până la rezolvarea situaţiei, cozile de la Direcţia generală de finanţe publice Prahova se măresc, iar oamenii speră ca, în urma contestaţiilor, instituţia să anuleze deciziile de impunere.

Sistemul informatic al ANAF pune la plată zeci de mii de persoane din Prahova, printre care şi elevi sau oameni care nu au avut niciun venit.

Un ploieştean a povestit pe adresa redactiei Observatorulph.ro experienţa neplăcută pe care a avut-o cu ANAF în contextul avalanşei de somaţii pe care le primesc zilele acestea zeci de mii de prahoveni:

"Din data de 20.04.2012 Inteprinderea Indiv Visan A Laurentiu a avut activitatea suspendata pana in 03.2013. Ca si persoana fizica nu am avut alte venituri din nicio activitate. La reinceperea activitatii in martie 2013 figuram cu o datorie de 139 ron la Casa Judeteana  care reiese din decizia trimisa de ei si achitata. Deoarece la ANAF figuram in continuare cu datorie, ei acuzand sistemul informatic care nu a transmis stingerea datoriilor, am solicitat o adeverinta din care sa reiasa ca nu mai am nicio datorie. Am depus de 2 ori aceste acte la ANAF si abia in acest an au reusit sa stinga aceasta datorie. Acum ma trezesc cu aceasta decizie in care figurez cu datorie la ei calculata la salariul mediu din 2012 cu toate ca nu a functionat firma si datoriile au fost platite. In martie am facut o cerere de regularizare a impozitului platit pe activitatea depusa in 2014 din care rezulta o diferenta de returnat catre mine de 464 ron. In urma deciziei lor figurez ca toti care au primit-o cu o datorie de 468, s-au gandit sa retina banii care trebuiau sa mii returneze in cuantumul datoriei fictive."

Umiliţila cozile ANAF

Înştiinţările primite în ultimele zile de mii de prahoveni, potrivit cărora ar avea de plată diverse sume pentru venituri câştigate în anul 2012, au făcut ca sediul ANAF de pe Strada Rudului să fie neîncăpător, scrie Observatorph.ro. E de ajuns ca la intrarea în clădire să ai un plic cu o bandă neagră pe el că deja totul devine rutină pentru jandarmii din clădire.

Odată ajuns pe holurile instituţiei eşti repartizat alfabetic, în funcţie de numele pe care il ai, la diverse camere. Potrivit personalului instituţiei, acolo intri doar dacă ai nelămuriri cu privire la înştiintările primite şi, odată ce termini, poţi contesta decizia venită prin poştă. Dar nu te gândi că ai scăpat deja. O contestaţie la decizia primită se depune la un alt ghişeu unde, ai ghicit, coada e la fel de mare ca la toate uşile din clădire. Odată depusă cererea pentru contestaţia deciziei de impunere, trebuie să aştepţi până la 45 de zile pentru a primi un raspuns din partea ANAF. 

 

 

Mai multe articole despre:
null