MENIU

Adriean Videanu: România nu are probleme din cauza scăderii livrărilor de gaze

Foto: NewsIn
România nu are nicio problemă legată de asigurarea gazelor naturale, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu

România nu are nicio problemă legată de asigurarea gazelor naturale, a declarat într-o conferinţă de presă, ministrul Economiei, Adriean Videanu. Ministrul a avut o întâlnirea informală cu reprezentanţii autorităţilor de specialitate, după ce directorul Transgaz a anunţat că livrarea de gaz rusesc către România s-a diminuat cu peste o treime.

Ministrul Economiei a declarat că, în ciuda anunţului făcut de Dispeceratul Balcanic al Gazpromului, România nu va avea niciun fel de probleme legate de reducerea furnizării pe Isaccea cu 3,1 milioane de normal metri cubi, din normalul de 7,1 milioane de metri cubi, cât se importau până în prezent.

"Nu avem niciun fel de probleme, chiar dacă am primit comunicarea din partea dispeceratului balcanic al Gazprom legată de reducerea până în data de 11 ianuarie pe Isaccea cu 3,1 milioane de normal metri cubi gaze din 7,1 milioane de normal metri cubi. Avem atât rezerve de exploatare, cât şi înmagazinate", a mai spus Videanu.

Comunicarea Gazprom a anunţat reducerea livrării de gaze la Isaccea până în data de 11 ianuarie.

La rândul său, directorul general al Dispeceratului de Echilibrare Comercială în cadrul Transgaz, Marius Stroia, a precizat în cadrul declaraţiei de presă că, vineri seară, au fost anunţate scăderi ale livrărilor de gaze cu 3,1 milioane de metri cubi, reprezentând 32% din gazele importate.

"Presiunea gazului e la parametri normali, 36 atmosfere cea de livrare, la Isaccea,  noi având prin contract stabilite 35 de atmosfere", a spus Stroia. Acesta a explicat că parametrii sistemului naţional de transport: transport, presiune, debit, sunt conform solicitării utilizatorilor sistemului de transport, "deci probleme nu sunt".

Stroia a spus că România nu va avea probleme cu furnizarea gazelor, precizând că există trei surse de acoperire. "Sursele de acoperire sunt: din producţia internă, Romgaz, Petrom şi alţi producători - 33 de milioane metri cubi pe zi, din depozitele de înmagazinare - 26 de milioane, aceasta fiind capacitatea maximă de extracţie, şi 6,5 milioane de metri cubi de gaze din import, din care 4 milioane se importă pe la Isaccea şi 2,5 milioane pe la Medieşul Aurit", a explicat Marius Stroia.

Potrivit acestuia, consumul de gaze pe România, în ultimele zile, a fost de circa 58,5 milioane de metri cubi. În condiţiile în care românii au avut vacanţe de sărbători, de astăzi, odată cu reluarea activităţilor de lucru, consumul ar putea creşte cu 3 - 4 milioane de metri cubi.   

Petrom va închide de astăzi combinatul Doljchim şi va disponibiliza circa un milion metri cubi de gaze pe zi

Stroia a mai spus că luni compania Petrom a anunţat închiderea combinatului Doljchim, care consumă 1,2 milioane de metri cubi pe zi, aceste gaze urmând să fie disponibile pentru consum. La rândul său, Adriean Videanu a afirmat că decizia Petrom este una economică şi nu are nicio legătură cu Sistemul Naţional de Transport al Gazelor.

Totodată, producătorul de gaze naturale Petrom, care asigură circa o treime din necesarul de gaze al României, va pune de astăzi în funcţiune Sonda de la Pârâieni, a declarat sâmbătă Ioan Rusu, directorul general al transportatorului naţional de gaze Transgaz.

"Sonda Petrom de la Pârâieni ar urma să fie pusă în funcţiune luni. Are o capacitate de 200.000 metri cubi gaze/zi. Sunt acolo nişte rezerve de gaze care ar putea fi folosite", a explicat Ioan Rusu.

România importă din Rusia aproximativ o treime din consumul anual de gaze.

Rusia a sistat livrarea de gaz Ucraina, din cauza unei dispute contractuale.