MENIU

Activitatea sexuală regulată are efecte pozitive asupra sănătăţii, inclusiv la persoanele vârstnice

Foto: sxc.hu

Activitatea sexuală regulată are efecte pozitive asupra sănătăţii, inclusiv la persoanele vârstnice, de la creşterea speranţei de viaţă, la reducerea riscului disfuncţiei erectile şi chiar a infarctului de miocard, relevă studiile cercetătorilor britanici.

Astfel, cercetătorii de la Universitatea Nottingham au ajuns la concluzia că bărbaţii de peste 50 de ani cu o activitate sexuală regulată au un risc scăzut de a face cancer de prostată, în ciuda unor studii anterioare care sugerau contrariul. Pe de altă parte, însă, riscul poate creşte la tinerii între 20 şi 30 de ani, care au o activitate sexuală exagerată.

"Nu putem să spunem cu certitudine că o activitate sexuală regultată protejează bărbaţii în vârstă de cancerul de prostată, deoarece studiile nu demonstrează mecanismul biologic prin care scade riscul. Cu toatea acestea, mulţi bărbaţi care duc o viaţă sexuală sănătoasă au şi un stil de viaţă sănătos, adică au activitate fizică şi alimentaţie corectă. Acestea par să joace un rol important în reducerea riscului de cancer de prostată", a explicat medicul Geoffrey Hackett.

Un alt studiu, efectuat de cercetătorii finlandezi, a identificat legături între frecvenţa actului sexual şi riscul apariţiei disfuncţiei erectile la bărbaţii de peste 55 de ani. Studiul, care a cuprins 1.000 de bărbaţi cu vârsta între 55 şi 75 de ani, arată că cei care au mai puţin de un act sexual pe săptămână au un risc dublu de a dezvolta disfuncţia erectilă decât cei care au un act sexual săptămânal.

Ideea potrivit căreia bărbaţii sunt mai predispuşi infactului de miocard în timpul actului sexual este preconcepută, susţin specialiştii. "În ceea ce priveşte cordul, activitatea sexuală este doar o altă formă de exerciţiu fizic", spune medicul cardiolog Graham Jackson, care compară actul sexual cu parcurgerea unei mile (1,6 km) sau urcatul a două etaje. Cu toate acestea, dacă persoana nu este sănătoasă şi are alte afecţiuni care o împiedică să facă efort, atunci şi actul sexual poate constitui un risc.

În ceea ce priveşte sexul feminin, cercetătorii spun că la femeile care au activitate sexuală regulată, nivelul de estrogen, hormon care se diminuează cu înaintarea în vârstă, este crescut. 

Efectele pozitive ale actului sexual se resimt şi la nivelul stării de spirit. Astfel, în timpul orgasmului sunt eliberate în organism endorfine, neurotransmiţători (serotonina) şi hormoni, cum ar fi oxitocina, care îmbunătăţesc starea de spirit şi previn depresia.

De asemenea, activitatea sexuală stimulează imunitatea, odată cu creşterea nivelelor de imunoglobulină A, substanţa care se găseşte în salivă şi la nivelul mucoasei nazale şi care joacă un rol important în apărarea organismului împotriva răcelilor.

Unul dintre cele mai importante studii care au investigat legătura dintre longevitate şi sex, efectuat în Ţara Galilor, a arătat că cei care au cel mult un act sexual pe lună, au un risc dublu de moarte prematură decât cei care au un act sexual de două ori pe săptămână.

Cu toate acestea, o activitate sexuală regulată odată cu înaintarea în vârstă poate avea şi efecte nedorite. Astfel, cercetătorii spun că frecvenţa bolilor transmisibile sexual, la persoanele peste 45 de ani, s-a dublat în ultimii 10 ani, deoarece acestea nu mai folosesc mijloace de protecţie.