MENIU

90% din legumele şi fructele de pe piaţă provin din import

Foto: RTV

Produsele româneşti sunt din ce în ce mai rare pe tarabele din piaţă dar şi în supermarketuri. Potrivit patronatelor din industria alimentară, doar 10% din legumele şi fructele din pieţe sunt autohtone. România mai aduce din străinătate cantităţi mari de brânzeturi, ulei, zahăr şi vin. Practic, un prânz tradiţional românesc este alcătuit, în proporţie de cel puţin 70%, din ingrediente de import.

Aproape tot ce vedeţi pe tarabe provine din străinătate. De exemplu, roşiile sunt aduse tocmai din Iordania. Comercianţii spun că pentru a cumpăra legume şi fructe româneşti, mai avem de aşteptat cel puţin trei luni.

Primele recolte de legume şi fructe româneşti vor apărea pe piaţă în luna iunie. În prezent, 90 la sută din legumele şi fructele scoase la vânzare provin din import. Carnea proaspătă este, de asemenea, adusă din străinătate. România importă cam 70 la sută din necesarul de consum.

Cifrele Ministerului Agriculturii arată că, anul trecut, ţara noastră a importat aproape 200 de tone de carne de porc, cu 11 la sută mai mult decât în 2007. De asemenea, România aduce din străinătate cantităţi din ce în ce mai mari de brânzeturi, ulei de floarea soarelui, zahăr şi vin.

Stăm bine, în schimb, la producţia de grâu pentru hrana animalelor, seminţe de floarea soarelui, orz şi carne de pasăre, de vreme ce ne permitem să exportăm. De exemplu, în 2008, România a vândut peste graniţă de aproape zece ori mai mult grâu pentru animale decât în 2007.

Dacă ne raportăm la valoarea importurilor şi exporturilor româneşti, constatăm că anul trecut, România a cheltuit pe alimentele aduse din afară dublu faţă de cât a exportat.