MENIU

Oamenii îşi utilizează întreaga capacitate cerebrală. Cum a apărut mitul celor 10%

Multe persoane cred mitul conform căruia persoanele nu pot să-şi utilizeze decât 10% din capacitatea creierului. Însă nu există niciun studiu care să dovedească faptul că 90% din materia cenuşie este inactivă.

Deşi ideea utilizării întregii capacităţi cognitive a fost abordată anterior în filme, procesul nu este de domeniul fantasticului, informează The Verge, citat de Descoperă.

Neurologul cognitiv Sophie Scott şi-a exprimat opinia privind acest mit extrem de răspândit. Aceasta susţine că în cadrul unui curs de prim ajutor i-a fost sugerat de la primul curs că leziunile craniene sunt normale deoarece oamenii utilizează doar 10% din creier.

Sarcini care par aparent simple, precum menţinerea unei conversaţii sau vizionarea unui videoclip, necesită nenumeroase resurse cerebrale. ,,Nu pare că fac mare lucru, dar corpul meu realizează o mulţime de procese, nu cad de pe scaun, inima îmi bate, respir, sunt în viaţă, în acelaşi timp ascult, încerc să ofer răspunsuri adecvate, îmi mişc mâinile, ochii, sunt o mulţime de percepţii şi producţii. Zone vaste ale creierului sunt asociate cu percepţia şi producţia,'' afirmă Sophie în cadrul unei conferinţe video.

Mitul şi-ar avea originile într-un document din 1907 denumit ,,The Energies of Men'' în care este afirmat faptul că ,,Utilizăm doar o mică parte din capacitatea noastră mintală şi fizică''.

Mai multe articole despre:
oameni MIT creier