MENIU

Se mai face stadionul Dinamo? Carmen Dan rupe contractul dintre CS Dinamo şi Nicolae Badea

Zi decisivă pentru stadionul Dinamo. Soarta arenei sportive stă în pixul omului de afaceri Nicolae Badea, care are un contract pe o perioada nedeterminată cu clubul din Șoseaua Ștefan cel Mare. 

UPDATE: Carmen Dan, ministrul de Interne, a susţinut o conferinţă de presă în care a spus că reprezentanţii ACS FC Dinamo n-au trimis niciun răspuns privind renunţarea la asociere. Acesta este principalul impediment în renovarea arenei din Ştefan cel Mare.

Ministrul consideră asocierea dintre CS Dinamo și ACS FC Dinamo drept una "păguboasă pentru stat" și estimează un prejudiciu de 4 milioane de lei.

Din declaraţiile ministrului Carmen Dan, reiese faptul că stadionul Dinamo ar putea fi modernizat doar dacă acordul dintre societatea lui Badea şi CS Dinamo este rupt. Nicolae Badea şi ACS FC Dinamo nu-şi doresc ca acest contract să fie anulat, ci doar amânat. 

"Interesul privat împiedică realizarea noului stadion. Reprezentantţii unei asociaţii nu vor să renunţe la patrimoniul statului. Reprezentanţii legali ai Asociaţiei trebuiau să ne trimită până azi un răspuns. Nu ne-au trimis nimic până acum. Am înţeles că vor rămâne la varianta iniţială, conform căreia statul ar trebui să construiască un stadion nou pentru folosinţa dânşilor.

Reprezentanţii ştiau unde este biroul Ministerului de Interne. Nu sunt dispusă ca nimeni să încalce legea, asta ca nişte băieţi deştepţi să-şi rezolve problemele. Un stadion nou îl vom face cu respectarea legii.

Pentru CS Dinamo această asociere n-a produs decât pagube, la peste 4 milioane de euro. Scopul a fost exclusiv financiar, de interes privat. Ne face să ne întrebăm dacă acest interes privat n-a fost şi în interesul lor. În toată această perioadă, am crezut că această asociere îşi va dovedi interesul pentru sport, public, fotbal.

MAI va începe demersurile pentru desființarea asocierii dintre CS Dinamo și ASC FC Dinamo, cu toate implicațiile pe care le presupune aceasta vom cere accelerarea procesului de insolvență a clubului CS FC Dinamo", a spus Carmen Dan.

"MAI își dorește un nou stadion în Ștefan cel Mare, dar nu voi ceda niciunui fel de presiune", a subliniat ministrul.

"Obiectivul care urmează să fie construit nu are doar un stadion, un gazon, tribune, vestiar și tabelă de marcaj, este vorba de o întreagă infrastructură comercială ce urmează să apară sub tribune, cafenele, spații de cazare, fast food-uri. Adevărul nu este pe teren, ci sub tribune", a mai spus ministrul Carmen Dan.

Lucrurile s-au precipitat marţi, când Clubul Sportiv Dinamo al MAI a anunţat că nu se poate demara renovarea stadionului Dinamo de către Compania Naţională de Investiţii, din cauză că ACS FC Dinamo București, aparținând fostului finanțator al grupării de fotbal, Nicolae Badea, ar urmări doar retragerea bunurilor şi suspendarea utilizării stadionului, nu şi cedarea sarcinilor.

"În continuarea demersurilor pentru predarea documentaţiei către Compania Naţională de Investiţii în vederea realizării noului stadion Dinamo, Clubul Sportiv Dinamo Bucureşti al MAI a primit la, sfârşitul săptămânii trecute, un răspuns la propunerea de act adiţional transmisă la data de 25 aprilie 2017 către ACS FC Dinamo Bucureşti. Propunerea ACS FC Dinamo Bucureşti nu poate fi acceptată deoarece prin aceasta se urmăreşte doar retragerea bunurilor şi suspendarea utilizării stadionului Dinamo şi nu cedarea acestor sarcini, ceea ce înseamnă că statul ar trebui să investească pentru un interes privat", se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), remis marţi către Mediafax.

Totodată, ACS FC Dinamo Bucureşti impune inclusiv un termen de 15 zile ca după realizarea noului stadion de către stat, societatea privată să-şi reia dreptul de utilizare pe acesta şi tot pe o durată nedeterminată, potrivit MAI.

MAI spune că soluţia propusă de ACS FC Dinamo Bucureşti presupune o grevare viitoare de sarcini asupra imobilului, ceea ce contravine legii, respectiv Anexei 3 a Ordonanţei 25/2001.

"Cu alte cuvinte, ACS FC Dinamo Bucureşti nu acceptă să excludă din obiectul asocierii bunurile imobile ce vor face obiectul investiţiei Companiei Naţionale de Investiţii, cunoscând că statul nu va putea investi în bunuri care nu-i aparţin în integralitate şi acceptând astfel nerealizarea investiţiei pentru noul stadion”, potrivit sursei citate.

Ministerul de Interne reiterează ideea potrivit căreia singura soluţie pentru realizarea investiţiei o reprezintă cedarea de către ACS FC Dinamo Bucureşti a tuturor sarcinilor care grevează stadionul Dinamo, atât în prezent, cât şi în viitor, aceasta fiind propusă de actul adiţional pe care CS Dinamo Bucureşti l-a înaintat, la data de 25 aprilie 2017, către ACS FC Dinamo Bucureşti.

"Ca urmare a acestei situaţii de tergiversare din partea ACS FC Dinamo Bucureşti, ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, invită public reprezentanţii legali ai ACS FC Dinamo Bucureşti să-şi reconsidere punctul de vedere, să reanalizeze propunerea înaintată şi să accepte excluderea din asociere a bunurilor care ar urma să facă obiectul investiţiilor, aşa cum au fost ele menţionate în propunerea de act adiţional înaintată la data de 25 aprilie 2017. MAI aşteaptă un răspuns din partea reprezentanţilor ACS FC Dinamo Bucureşti până vineri, 26 mai 2017, apreciind acest termen ca fiind suficient pentru clarificarea şi deblocarea acestei situaţii”, se mai arată în comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Ministerul precizează, în finalul comunicatului, că ACS FC Dinamo Bucureşti este o entitate distinctă de societatea care deţine echipa de fotbal Dinamo Bucureşti, respectiv FC Dinamo 1948 SA.

Fostul preşedinte al Consilulului de Administraţie al clubului Dinamo, Nicolae Badea, a declarat, pe 10 mai, că a ajuns la o înţelegere cu Clubul Sportiv Dinamo astfel încât stadionul din Şoseaua Ştefan cel Mare să poată fi reconstruit în vederea Euro 2020. Omul de afaceri susţinea că a acceptat propunerea Clubului Sportiv, iar actuala arenă va fi scoasă din contractul de asociere semnat între cele două părţi, prin intermediul unui act adiţional. Astfel, arena poate intra în administrarea Companiei Naţionale pentru Investiţii pentru a fi reconstruită.

Anterior, ministrul de Interne, Carmen Dan, declarase public că fostul finanţator al echipei Dinamo trebuie "să cedeze dreptul de folosinţă asupra stadionului" pentru ca lucrările să poată începe.

Stadionul Dinamo face parte din cele patru arene din Capitală care trebuie modernizate pentru EURO 2020, alături de Ghencea, Giuleşti şi Arcul de Triumf.

În prezent, între CS Dinamo și Nicoale Badea există un contract prin care lui Badea i s-a cesionat stadionul, iar dacă acest contract nu va fi anulat, stadionul nu poate fi modernizat.

Mai multe articole despre:
Dinamo Nicolae Badea