MENIU

Gino Iorgulescu, ANUNŢ BOMBĂ despre LICENŢELE pentru LIGA I

Gino Iorgulescu

Preşedintele LPF Gino Iorgulescu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că a atenţionat cluburile să îşi rezolve problemele pentru că riscă să nu primească licenţa şi să nu poată evolua în sezonul viitor al Ligii I în cazul în care răspunsul UEFA va fi negativ.

"UEFA până la ora aceasta nu a trimis niciun răspuns la scrisoarea FRF. Noi, Liga, am atenţionat cluburile şi le-am recomandat să încerce să îşi rezolve problemele pentru că s-ar putea ca răspunsul de la UEFA să vină negativ. Iar acest proces de licenţiere fiind în curs de desfăşurare să nu se trezească în situaţia de a nu putea participa anul viitor în Liga I", a spus Iorgulescu.

Oficialul este de părere că procesul de licenţiere din Liga I ar trebui menţinut. El a explicat că solicitarea de întrerupere a acestei proceduri pentru o perioadă anume aparţine majorităţii cluburilor din Liga I. "Eu am fost doar vocea preşedinţilor din Liga I. Eu nu vreau să fac nimic în ceea ce priveşte procesul de licenţiere. Părerea mea este că licenţierea este benefică şi ar trebui să o menţinem. Ceea ce s-a discutat săptămâna trecută a fost o problemă legată de o perioadă scurtă pentru ca Liga I să poată merge înainte. Iar între timp poate apar acele facilităţi fiscale care ar mai relaxa puţin plăţile către jucători şi terţi. Poate că Legea sponsorizării, dacă va fi schimbată, va fi mai favorabilă sportului, nu numai fotbalului. Astfel ar intra în normal tot sportul românesc", a menţionat preşedintele.

Iorgulescu susţine de asemenea reducerea numărului de echipe din Liga I, dar nu a oferit detalii privind momentul în care se va produce schimbarea sistemului. "Se tot vorbeşte de un sistem cu 12 sau 14 echipe în Liga I. Ar fi bine ca la un moment dat să se treacă la un sistem cu mai puţine echipe din mai multe considerente printre care se numără faptul că valorile s-ar concentra la mai puţine echipe, iar interesul spectatorilor va creşte", a adăugat Iorgulescu.

La seminarul având ca temă "Licenţierea cluburilor din Liga I", care a avut loc săptămâna trecută la sediul LPF, reprezentanţi ai cluburilor din Liga I, cu majoritate de voturi (cluburile Ceahlăul Piatra Neamţ şi FC Astra s-au abţinut), au decis să solicite FRF demararea unei corespondenţe cu UEFA în vederea renunţării la condiţia licenţierii pentru participarea la campionatul Ligii I cu aplicare pentru ediţia de campionat 2014/2015, urmând ca licenţierea să se desfăşoare numai pentru cluburile participante în competiţiile europene.

Măsura suspendării obligativităţii deţinerii licenţei pentru participarea în Liga I se aplică doar pentru ediţia de campionat 2014/2015, cu condiţia aprobării ei de către UEFA şi Adunarea Generală a FRF. Totodată grupările din Liga I care vor participa în sezonul 2014/2015 în competiţiile organizate de UEFA trebuie să îndeplinească toate criteriile de licenţiere prevăzute în Regulamentul Naţional de Licenţiere a Cluburilor - ediţia 2013, inclusiv condiţiile prevăzute la criteriul financiar.

În ultimii ani, mai multe cluburi, printre care Rapid sau Gloria Bistriţa, nu au îndeplinit criteriile obligatorii pentru obţinerea licenţiei, lucru care a dus la retrogradarea acestora în Liga a II-a la masa verde. Pierderea licenţei a provocat de asemenea o serie de procese la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne şi modificarea componenţei Ligii I după începutul competiţiei.

Mai multe articole despre:
Liga I LPF Gino Iorgulescu licente Liga I