MENIU

ALIN PETRACHE este noul președinte al COMITETULUI OLIMPIC și SPORTIV ROMÂN

<p>Petrache: Avem nevoie de acest acord național pentru sport. Trebuie asumat de toată clasa politică</p>
ALIN PETRACHE este noul președinte al COMITETULUI OLIMPIC și SPORTIV ROM&Acirc;N

ALIN PETRACHE. Noul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român este Alin Petrache, care anterior a fost președinte al Federației Române de Rugby și vicepreședinte al forului olimpic. Contracandidații săi au fost  Octavian Bellu și Elisabeta Lipă . Președintele a fost desemnat prin voturile celor 123 de membri care formează Adunarea Generală a comitetului. Alin Petrache a obținut 143 de voturi, Octavian Bellu 33 , iar Elisabeta Lipă 21 de voturi (n.red. în funcție de importanța federațiilor, un singur membru COSR poate aloca până la 4 voturi).

ALIN PETRACHE. Postul de președinte al COSR a devenit vacant după demisia lui Octavian Morariu care a deținut această funcție timp de 10 ani. El a decis să renunţe la şefia COSR pentru a se dedica activităţii din cadrul Comitetului Internaţional Olimpic. Octavian Morariu a fost ales, la 1 aprilie, în Comisia pentru Programul Olimpic şi în Comisia pentru Relaţii Internaţionale ale Comitetului Internaţional Olimpic. El a devenit oficial membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), la reuniunea de la Buenos Aires, ce a avut loc la 10 septembrie 2013.

ALIN PETRACHE. Cine este noul șef al sportului românesc?

Fișa personală:

-Născut pe 29 octombrie 1976 la Bucureşti.

-Fost căpitan al naţionalei de rugby a României.

-Între 2005 şi 2008 a fost secretar general adjunct la Comitetul Olimpic Sportiv Român.

-Între 2009 şi 2012 a fost preşedintele Federaţiei Române de Rugby.

-Mai  2012 — ianuarie 2013 a fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret.

-Deputat PSD în actuala legislatură.

ALIN PETRACHE  a fost susținut în această competiție de reprezentanții noii generații a sportului românesc. Importanți președinți de federații și-au declarat deschis sprijinul pentru cel mai tânăr dintre cei trei candidați. Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu și președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, au fost alături de colegul de generație în cursa pentru președinția COSR.  "Îl susțin pe Alin Petrache pentru funcția de președinte al COSR. Rezultate obținute în acest timp ca președinte al Federația Română de  Rugby și contribuția lui la dezvoltarea sportului românesc, îl recomandă pentru această funcție", a spus Răzvan Burleanu într-o conferință de presă care a avut loc la finalul lunii trecute. " Alin Petrache, în cei 5 ani de când este la președinția FR de Rugby, a făcut ceea ce vreau eu să fac la handbal: a reușit să pună federația pe picioare, are o bază sportivă modernă și nemaipomenită. Sunt invidios pe el și pentru că a făcut din rugby un brand. Ținând seama de faptul că Alin Petrache este mai tânăr, din generația mea, vorbim aceeași limbă și avem cam aceleași idei, eu voi merge pe mâna lui Alin Petrache'', a declarat Alexandru Dedu pentru AGERPRES.

ALIN PETRACHE. Alexandru Dedu anticipasa o luptă strânsă între cei trei candidați, dar consideră că Alin Petrache este opțiunea cea mai potrivită și prin experiența sa de parlamentar: ''Este greu de spus, pentru că vorbim despre trei personalități, dar eu cred că ar fi bine în momentul de față să votăm un manager, un om care poate să aibă timp să ducă la îndeplinire cea ce-și propune. Prin faptul că are relații în mediul politic poate fi de mare ajutor pentru sportul românesc. Totul în lumea asta se face cu oameni și prin oameni. Dacă ai uși deschise și oamenii te cunosc personal, e posibil să ne îndeplinim dorințele apropo de sport''.

ALIN PETRACHE. La anunțarea demisiei, Octavian Morariu și-a anunțat susținerea pentru Alin Petrache, actualul președinte al Federației Române de Rugby: "Trebuie să fie o persoană implicată în mișcarea olimpică, care cunoaște mișcarea olimpică foarte bine, care a avut responsabilități în cadrul sportului, un fost mare sportiv, care a ocupat funcții în lumea sportului, o persoană care stăpânește și două limbi de circulație internațională, trebuie o persoană cu adevărat reprezentativă. Din cele două nume pe care le-ați menționat, pentru că îl cunosc foarte bine și pentru că avem o relație sportivă foarte veche, Alin îndeplinește aceste criterii".

ALIN PETRACHE. Programul cu care Alin Petrache a câștigat alegerile se numește ROMÂNIA OLIMPICĂ 2014-2024  și are următoarele obiective:

1. Susţinerea poziţiei competitive a României în contextul creşterii concurenţei în toate competiţiile sportive.
2. Îmbunătăţirea sistemului care facilitează investițiile în sport în vederea eficientizării procesului de formare a sportivilor şi a specialiştilor de elită.

A) REFERITOR LA SPORTIVI

1. Mărirea numărului de practicanţi ai sportului la toate nivelurile şi a coeficientului de populaţie activă în sport:
• Evenimente/manifestări multisport sub logo-ul olimpic la nivel naţional;
• Manifestări sportive de masă sub egida Academiei Olimpice Române;
• Programe ale A.O.R., cu profil educativ, destinate formării unei culturi a excelenţei sportive;
• Programe educative care să explice familiilor şi părinţilor faptul că alegerea unei cariere în sportul de performanţă are valoare, impact benefic asupra dezvoltării şi bunăstării copilului;
• Dezvoltarea canalelor de comunicare cu sportivii pentru a asigura informarea regulată a acestora şi promovarea unor programe de asistenţă informaţională care să le asigure nivelul de cunoştinţe necesare în luarea deciziilor în cariera sportivă.

2. Sprijinirea sportivilor în viaţa extrasportivă:
• Programe pentru combinarea şi armonizarea educaţiei cu sportul de performanţă;
• Formarea deprinderilor de viaţă şi sprijin în efectuarea primilor paşi în cariera profesională încă din timpul activităţii sportive de performanţă;
• Continuarea programului de reconversie socială pentru sportivii de performanţă la retragerea lor din cariera sportivă, în colaborare cu ADECCO Romania.
3. Reanalizarea şi adaptarea sistemului de identificare şi dezvoltare al talentelor la contextul social actual:
• Continuarea programului CNOPJ şi BOPJ concomitent cu identificarea serviciilor relevante şi a sistemului de alocare resurselor pentru îndeplinirea obiectivului final pentru care a fost creat acest program, respectiv acela de a pregăti tineri cu calităţi deosebite pentru marea performanţă în sport, în vederea promovării lor ulterioare în loturile naţionale şi olimpice;
• Crearea, în cadrul programului CNOPJ, a unor centre regionale metodologice pentru înalta performanţă care să asigure asistență metodică şi ştiinţifică specifică cluburilor. Prin aceste centre se va asigura o monitorizare optimă a progresului sportivilor, se va impune şi se va menţine o strategie de identificare-selecţie-pregătire-promovare a sportivilor la nivel naţional.

4. Promovarea statutului de sportiv profesionist pentru toate disciplinele sportive.